De Schommel


In november 2005 werd activist Louis Sévèke vermoord. Kort na deze moord, die nogal wat ophef veroorzaakte, ontstonden er een aantal toevallige ontmoetingen. Zeven om precies te zijn. Deze zeven personen, allen vrouwen, deelden hun persoonlijke verhalen met elkaar. Verhalen waarin het verwoestende bombardement van 22 februari 1944 op de binnenstad van Nijmegen en de Piersonrellen in de jaren tachtig een belangrijke rol spelen. De meest recente Nijmeegse ‘aardschok’; de moord op Sévèke, was aanleiding voor de diverse verhalen.

“Lilian maakte een bocht naar rechts en daarna ging alles in een waas aan haar voorbij. De adrenaline spoot door haar lichaam, haar hart dreunde uit haar borstkas en al haar handelingen gingen als vanzelf.”

Deze ontroerende, heftige en liefdevolle verhalen worden fraai aan het papier toevertrouwd door Pauline van der Lans. Zij doet dat op een wijze waarop de emoties die in de verhalen naar voren komen, duidelijk waarneembaar zijn en de vrouwen stuk voor stuk goed worden geschetst, waarbij vooral ook de wonderbaarlijke veerkracht van deze vrouwen kunstig beschreven is.

“Govert was dood, van Vroom & Dreesmann was geen spaan heel gebleven en haar vriendin had ze nooit meer gezien. Als ze haar ogen sloot zag ze weer een met gruis doorregen vuurgloed. Alleen dan, ja, alleen dan vroeg ze zich af of God er niet wel eens naast kon zitten.”

Van der Lans hanteert bij dit alles een mooie en aansprekende schrijfstijl en haar taalbeleving is uiterst zorgvuldig. Bovendien ziet zij kans haar verborgen boodschap –dat een stad geen verzameling gebouwen is, maar vooral bestaat bij gratie van haar inwoners- uit de doeken te doen.

Over de auteur

Pauline van der Lans (1963) is van 1987 tot 2007 werkzaam geweest als beroepskeuze-adviseur en loopbaanadviseur bij Geldergroep, Adviesbureau voor Onderwijs en Beroep en later bij ROC Rijn IJssel in Arnhem. Van der Lans overleed op 26 oktober 2015.

Uitvoering

Uitgever: Elikser

ISBN: 9789463651233

Paperback, 134 pagina’s

Over Hanneke Tinor-Centi

Hanneke Tinor-Centi (1960), eigenaar van HT-C Communicatie en Marketing, literair agent, boekmarketeer en recensent.

http://ht-c-communicatie.nl/

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.