De slapende nimf


Met De slapende nimf laat Tuti haar lezers opnieuw kennismaken met hoofdinspecteur Teresa Battaglia. Teresa heeft Alzheimer, maar tracht zich staande te houden in het werk dat ze met zoveel passie doet. Ze houdt zich voornamelijk bezig met cold cases.

Op enig moment wordt ze geconfronteerd met een raadselachtig schilderij. Het werk is ‘De slapende nimf’ en de schilder is de bejaarde Alessio Andrian die sinds de Tweede Wereldoorlog compleet geïsoleerd en in stilte zijn leven leidt. Het doek wordt onderzocht en de ‘rode verf’, blijkt bloed te zijn. Wanneer er vervolgens een lijk wordt gevonden waar het hart van uitgerukt is, bijten Teresa, haar zakenpartner Massimo Marini en agenten Parisi en De Carli zich in de zaak vast.

“De hand van de schilder was vriendelijk geweest en had een zacht, harmonieus volume aan de rondingen gegeven, en toch ging er een subtiele passie van de getekende lijnen uit, die langs het profiel stroomde en afdaalde naar de witte keel en de holte van de hals.”

Een buitengewoon boeiend hoofdpersonage deze Teresa. Geen snelle en jonge rechercheur, maar een vrouw van middelbare leeftijd die worstelt met haar conditie en die zich tegen de wind in staande tracht te houden. Niet alleen dat maakt haar bijzonder. Teresa heeft een robuust karakter en is soms vrij rechtstreeks, maar ondanks dat heeft zij haar hart op de juiste plaats. Een personage dat menig lezer in zijn of haar hart zal sluiten. Ook haar zakenpartner Massimo is geen doorsnee personage. Hij worstelt met zaken uit zijn verleden.

“Haar aandacht werd getrokken door een kleine beweging in een schemerige hoek. Marini lag op de vloer; zijn lijf hing slap tegen de muur. Ze liep naar hem toe en ging naast hem zitten.”

Ook in het debuut van Tuti acteerde Teresa als hoofdpersoon. Toch zijn de boeken prima afzonderlijk van elkaar te lezen, als is het natuurlijk altijd aan te raden te starten met een eerste deel van een reeks.

Opnieuw ziet Tuti kans een uiterst origineel verhaal neer te zetten. Niets in dit boek is zoals in een doorsnee thriller: de personages niet, het verhaal niet en de op te lossen zaak niet. Bovendien bewijst de auteur opnieuw over een aansprekende, vlotte schrijfstijl en prima taalgevoel te beschikken en op speelse wijze de spanningsboog aan te kunnen spannen.

Daarnaast weet zij ook de (Italiaanse) omgeving beeldend te schetsen. Via haar dialogen weet Tuti haar personages nog verder karakter te geven, zonder de lezer te vermoeien met informatie die niet in een dialoog thuis horen overigens.

Kortom, opnieuw een prima werk van deze Tuti.

Over de auteur

Ilaria Tuti woont in Udine, een provincie in het noorden van Italië. Ze studeerde economie en is naast schrijver ook schilder en illustrator. Met haar debuut Kind 39 behaalde Tuti een enorm internationaal succes en door Italiaanse lezers werd het boek verkozen tot debuut van het jaar 2018.

Uitvoering

Uitgeverij Xander

ISBN: 9789401611640 , 9789401611763

Paperback, 464 pagina’s

Over Hanneke Tinor-Centi

Hanneke Tinor-Centi (1960), eigenaar van HT-C Communicatie en Marketing, literair agent, boekmarketeer en recensent.

http://ht-c-communicatie.nl/

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.