De stem van Lena


De stem van Lena speelt zich af in het Noord-Holland van de vorige eeuw. Het hoofdpersonage –Lena- werkt in de huishouding. Zoals dat in die tijd gewoonte was, is Lena alleen op zondagavond vrij en mag ze slechts één keer in de twee weken in het weekend haar ouders een bezoek brengen. Lena doet over het algemeen keurig wat er van haar wordt verwacht, maar besluit op enig moment de kermis te bezoeken in plaats van haar ouders.

Tijdens haar kersmisbezoek ontmoet Lena de rustige tuinder Theo. Niet al te lang na hun ontmoeting, trouwt het koppel en gaat in Steedijk wonen. Een dorp waar de kerk de regels bepaalt. Zo wordt er van jonggehuwden verwacht dat ze een groot gezin stichten. Theo laat zijn oren hangen naar deze eis, maar komt daarbij zijn vrouw tegen die het moeilijk genoeg vindt om rond te komen zonder uitgebreide kinderschare.

“De deur klemt, er hangt een muffe lucht in de donkere ruimte, het blijkt de schuur te zijn. Een gammele deur naar de keuken, met een verzakt aanrecht. In de kamer een bedstee met een vies matras en een kast.”

De stem van Lena kan het best gecategoriseerd worden als streekroman, waarmee Smit op zich een dappere keuze maakt. De streekroman was weliswaar ooit razend populair, maar heeft qua populariteit de laatste jaren flink moeten inboeten. Toch heeft Smit het aangedurfd juist dit genre te kiezen.

Het verhaal over Lena gaat vooral over het maken van keuzes, de enorme verwachtingen van de kerkgemeenschap, de sociale controle in een plattelandsgemeente en het moeilijke leven van grote gezinnen versus een bescheiden inkomen. Een leven zoals wij dat vandaag de dag in het geheel niet meer kennen en dat maakt het wel boeiend. Wat is er veel veranderd in relatief weinig tijd.

Theo keurt het af, een getrouwde vrouw hoort niet te werken voor geld. Met zijn tweeën kunnen Kees en Alie best rondkomen. Lena oordeelt er niet over, ze heeft genoeg aan haar hoofd.“

Smit schetst een fraai tijdsbeeld in haar boek en haar personages, vooral Lena en Theo, komen duidelijk uit de verf. Haar schrijfstijl is nog wel wat eenvoudig en ongeoefend, maar dat zal, naarmate zij meer schrijfkilometers maakt ongetwijfeld beter worden. Het einde heeft Smit redelijk ‘open’ gelaten. Zou er een vervolg komen?

Over de auteur

Ria Smit (1952) woont in Den Bosch. Gedurende haar werkende leven heeft zij immer verzorgende beroepen gehad (verpleeghuizen, Thuiszorg). Daarnaast speelt Smit toneel en schrijft zij. Naast proza schrijft zij ook columns. De stem van Lena is haar romandebuut.

Uitvoering

Uitgeverij Godijn Publishing

ISBN: 9789492115911

Paperback, 240 pagina’s

Over Hanneke Tinor-Centi

Hanneke Tinor-Centi (1960), eigenaar van HT-C Communicatie en Marketing, literair agent, boekmarketeer en recensent.

http://ht-c-communicatie.nl/

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.