De Veleda voorspelling 1


De Veleda voorspelling speelt zich af in de eerste eeuw na Christus. In die tijd werden vooraanstaande kinderen van buitenlandse bondgenoten naar Rome gebracht, alwaar ze een klassieke opvoeding aan het Hof moesten ondergaan.

Volgens de Romeinse schrijver Tacitus waren dat voornamelijk meisjes. Dat had te maken met het feit dat zij, door hun vermeende spirituele gaven, zoveel aanzien hadden bij hun stamgenoten dat zij niet snel tegen Rome in opstand zouden komen.

“Elfleda’s vader deed er het zwijgen toe. Ze had hem in de hoek gedreven. Onder andere omstandigheden zou ze deze discussie graag hebben voortgezet, maar dit moment van afscheid was daar niet geschikt voor.”

In dit historische werk van Houtman, staat de zeventienjarige Elfleda centraal. Zij komt in Rome terecht omdat zij de dochter is van Sextus, een Friese hoofdman in Romeinse dienst. Om te voorkomen dat ze aan het decadente hof van keizer Nero moet wonen, ontfermt een vriend van haar vader, de Romeinse cavalerie-officier en geleerde Plinius, zich over haar. Elfleda heeft echter een missie waar niemand iets van weet. Een missie die uitloopt op een confrontatie met haar Romeinse gastheer.

Elfleda ziet in een visioen de weinig rooskleurige toekomst. Ze ontvlucht daarop Rome om zich aan te sluiten bij de Britten. Een daad die het begin lijkt in te luiden van haar eigen strijd om vrijheid. Haar vader strijdt echter aan de kant van de Romeinen. Hoe verhoudt zich dat? En hou verhouden de daden van Elfleda zich ten opzichte van de voorspelling van de Germaanse zieneres Veleda? Je leest het in de Veleda voorspelling.

“Het was vroeg in de ochtend van de volgende dag toen een ijzig kalme Plinius werd voorgeleid aan Marcus Valerius Messella Corvinus. De patroon van Valerii was witheet. Waar is ze?”

Opnieuw ziet Houtman kans om een aangrijpende historische roman te schrijven. Een tijd waarin mannen het voor het zeggen hadden. Toch draait het in De Veleda voorspelling vooral om vrouwelijke hoofdpersonen, zoals de dappere en strijdbare Elfleda.

Houtman weet zijn personages uitstekend te schetsen en, gaandeweg het perspectief op intelligente wijze te verleggen. Zijn schrijfstijl is, ondanks dat we diep in de tijd duiken, toegankelijk en vlot. Zijn omgevingsschetsen en taalbeleving zijn van hoog niveau, zijn dialogen passen naadloos in het verhaal en de constructie van het geheel is uitstekend.

Houtman valt bovendien te roemen om zijn historische kennis die ook in dit boek weer duidelijk naar voren komt. De auteur vult geen hiaten met fantasie waar dat niet nodig is, maar heeft duidelijk ook voor De Veleda voorspelling weer veel research verricht.

Kortom, De Veleda voorspelling smaakt opnieuw naar meer!

Over de auteur

Chris Houtman was na een carrière in het Amsterdamse Theater De Engelenbak jarenlang werkzaam bij IDTV als eindredacteur en scenarioschrijver. Hij maakte daar onder meer programma’s als Taxi, de dramaserie Finals voor BNN en Westside voor AT5/NPO. Daarnaast schreef en regisseerde hij verschillende theaterproducties op locatie en was hij betrokken bij historische festivals. Sinds 2016 legt hij zich volledig toe op zijn schrijverschap.

Uitvoering

Uitgeverij Karakter

ISBN: 9789045218366

Paperback, 400 pagina’s

Over Hanneke Tinor-Centi

Hanneke Tinor-Centi (1960), eigenaar van HT-C Communicatie en Marketing, literair agent, boekmarketeer en recensent.

http://ht-c-communicatie.nl/

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Een gedachte over “De Veleda voorspelling