De vergeetachtige oma


Jolien verhuist naar een mooi huis, aan een park. Het nieuwe huis is dichter bij het huis van oma en dat vindt Jolien fijn want ze komt graag bij haar oma. Wanneer oma’s auto naar de garage moet, ontmoet Jolien Jef, de zoon van de garagehouder. Ze sluiten vriendschap en Jef komt vanaf dat moment regelmatig bij Jolien op bezoek.

“Een beetje ongemakkelijk kijkt ze naar de jongen, die iets groter is dan zij. Zijn haar staat recht op zijn hoofd. Het glimt van de gel. Met de ronde brillenglazen ziet hij er uit alsof hij veel met zijn neus in de boeken zit.”

Koba, de auto van oma, blijkt niet meer te repareren en Jolien wil dat de auto in de achtertuin wordt geplaatst. Ondanks dat haar vader dat niet zo’n goed idee vindt, krijgt Jolien uiteindelijk toch haar zin. Wanneer Jef bij Jolien op bezoek is en ze zitten samen in de ‘achtertuinauto’, hebben ze de grootste lol om de buurman die ze vanuit de auto prima kunnen observeren.

Wanneer oma naar een verpleegtehuis moet, mag zij haar kat Rommel niet meenemen. Dat Jolien en Jef het daar niet mee eens zijn, maken zij meer dan duidelijk en ze doen er alles aan om Rommel bij oma op bezoek te laten komen.

“Hier mag Rommel niet wonen. Jolien slaat haar arm om haar kleine zus. Ze denkt aan de grijze kater die graag op oma’s bed ligt te spinnen. Nee mama, dit is geen goede oplossing. Dit maakt oma nog verdrietiger.”

Met De vergeetachtige oma heeft Zuydgeest een verrukkelijk kinderboek afgeleverd. Het boek is geschikt om voor te lezen aan kinderen vanaf circa vijf jaar. Vanaf acht jaar kan het boek zelf gelezen worden. Zuydgeest weet haar schrijfstijl uitstekend aan te passen aan de leesbehoefte van haar jonge doelgroep.

Niet alleen is het een heerlijk verhaal en zijn de personages levendig, avontuurlijk en puur, het feit dat de auteur er een actueel en maatschappelijk onderwerp (dementie) aan heeft toegevoegd, maar het ook nog eens leerzaam. Dat klinkt wellicht wat zwaar, maar Zuydgeest heeft dit gegeven echter op zo’n speelse manier in haar verhaal verwerkt dat de jonge lezers daar absoluut geen erg in zullen hebben en er slechts ongemerkt iets van op zullen pikken en wellicht in zullen herkennen.

Over de auteur

Jolanda Zuydgeest (1962) groeit op in een gezin met negen kinderen. Als kind is ze al druk; veel lezen, lekker schrijven en creatief bezig zijn. Na een onbezorgde jeugd trouwt ze met Alex en samen krijgen ze drie dochters. Ze werkt geruime tijd als onderwijsassistent op de basisschool en volgt de PABO. Inmiddels staat ze alweer vijftien jaar, met heel veel plezier, als leerkracht in de kleutergroep. Daarnaast volgt ze diverse schrijfcursussen en schrijft ze columns voor diversen lokale redacties. In 2014 verschijnt haar debuutroman Angst regeert De Vulpen een verhaal dat zich afspeelt in het basisonderwijs. In 2017 volgt Een gouden gezin een persoonlijk verhaal over hoe mantelzorg voor haar moeder een breuk veroorzaakt binnen het gezin van 9 kinderen.

Uitvoering

Uitgeverij Godijn Publishing

ISBN: 9789492115942

Paperback, 204 pagina’s

Over Hanneke Tinor-Centi

Hanneke Tinor-Centi (1960), eigenaar van HT-C Communicatie en Marketing, literair agent, boekmarketeer en recensent.

http://ht-c-communicatie.nl/

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.