De vreemdelinge en de oude premiejager


‘De vreemdelinge en de oude premiejager’ lijkt op het eerste gezicht één roman met een bijzondere titel. Dat is het echter niet. Dit boek bevat twee afzonderlijke verhalen. Het enige dat de verhalen, en de hoofdpersonages, aan elkaar verbindt is het feit dat zij, aan het einde van de zomer van 2017 allebei een reis maken die hun leven zal veranderen.

In ‘De vreemdelinge’ gaat de 45-jarige bedrijfsjuriste, Lorraine Washburn, met frisse tegenzin mee met een bedrijfsuitje: een stedentrip naar Lissabon. Lorraine zit al enige tijd, feitelijk sinds het overlijden van haar zó geliefde hond Max, niet goed in haar vel. Tóch zet zij zich ertoe om mee te gaan en samen met haar collega’s verkent ze een weekend lang de Portugese hoofdstad. Het avontuur lijkt haar goed te doen, tot de gebeurtenissen een dramatische wending nemen.

“Ze was vervreemd geraakt van zichzelf, van haar doelen en drijfveren, en van haar omgeving. Als ze genoeg had gejammerd, moest ze met allebei het contact terugvinden. Het was geen keuze, tenzij ze zo koppig was dat ze de noodzaak weigerde te erkennen.”

‘De oude premiejager’ is het persoonlijke verhaal van Ed Brewster, een wat ongepolijste zestiger. In de voorafgaande anderhalf jaar is zowel zijn werkzame leven als zijn huwelijk met Sue abrupt ten einde gekomen. Die nederlagen heeft hij allebei nog niet verwerkt.

Aan de Engelse oostkust maakt Ed de balans van zijn leven op. Twee dingen blijken daarin nog steeds centraal te staan: zijn liefde voor Sue en zijn passie voor het dartspel; een liefhebberij die hij met zijn Sue deelde en die samenkwam in het zelfbedachte spel Premiejagen, een spel dat hen heil en verderf bracht.

“Toen Sue en ik eindelijk genoeg geld hadden gespaard om te trouwen en op huwelijksreis te gaan, verbleven we in januari 1990 een lang weekend in Surrey. Speciaal om het wereldkampioenschap darts in Frimley Green te bezoeken.”

Beide verhalen worden gepresenteerd in de fraaie schrijfstijl en het verzorgde taalgebruik dat Westling hanteert. Bijzonder detail is overigens dat het verhaal over Lorraine in de derde persoon is geschreven en dat van Ed in de eerste.

Wat deze auteur erg goed in de vingers heeft is het in woorden vatten van de emoties, gedachten en soms ware worstelingen van zijn hoofdpersonages. Die hoofdpersonages worden bovendien –met name via de innerlijke gevechten die zij met zichzelf hebben- uitstekend gekarakteriseerd. Daarnaast kennen beide verhalen beeldende beschrijvingen van de omgeving. Gedetailleerd, maar zonder overdrijving.

“Ze wandelde met nieuw elan over een groot plein naar het Padrao dos Descobrimentos toe, over het straatmozaïek dat een windroos voorstelde, met in het midden een wereldkaart waarop de vaarroutes van de Portugese ontdekkingsreizen van weleer waren weergegeven.”

Kortom, ‘De vreemdelinge en de oude premiejager’ is een aanrader voor lezers die van gelaagde, psychologische romans houden.

De auteur

Van David Westling verschenen bij uitgeverij Elikser eerder De Nachtwandelaar en andere verhalen en Oldtimer.

Uitvoering

Uitgeverij Elikser

ISBN: 9789463653169

Paperback, 304 pagina’s

Over Hanneke Tinor-Centi

Hanneke Tinor-Centi (1960), eigenaar van HT-C Communicatie en Marketing, literair agent, boekmarketeer en recensent.

http://ht-c-communicatie.nl/

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.