De vrouw met de schelp 2


De vrouw met de schelp speelt zich af in de negentiende eeuw met als decor het Amersfoort van destijds. De jonge Bertje is gefascineerd door het feit dat haar grootmoeder Meek altijd een enorme schelp met zich meedraagt. Eenmaal volwassen wil Bertje meer over haar afkomst weten. Ze wil antwoord op vragen over het verleden van haar grootmoeder en over de identiteit van het kind dat met regelmaat in haar nachtmerries verscheen.

Bertje komt terecht in een woonwagenkamp, hetgeen een ommekeer in haar leven teweeg brengt. Dan herinnert Bertje zich ook de magie van de schelp die zij erfde van haar grootmoeder Meek. De schelp helpt haar bij het schrijven over haar grootmoeder; een leven vol trauma’s, armoede, liefdes en een zorgvuldig verborgen geheim.

“Het is vandaag zulk mooi weer dat Meek ’s ochtends het dakraam op een kier kan zetten zonder dood te vriezen. Ze hoort de vogels zingen als ze opstaat. Ze zingt mee. Het is zondag en het gebeier van de kerkklokken verhoogt haar feestelijke stemming.”

Met De vrouw met de schelp levert Julia een bijzondere roman af. Niet alleen is het verhaal erg mooi, maar het is bovendien gebaseerd op het leven van haar betovergrootmoeder, Geertrui Mekers. Een verhaal dus dat heel dichtbij de auteur staat, maar waar zij toch veel onderzoek voor heeft moeten doen om alle feiten en gebeurtenissen compleet te krijgen. Het heeft in elk geval geresulteerd in een uiterst fraai boek.

“Door mijn zwarte haar liepen zilveren draden verklapte de spiegel, en in de dikke knot in mijn nek zaten zelfs een paar grijze strepen. Ik was zesendertig. Mijn hand ging van mijn haar naar mijn borsten, die begonnen te hangen. Die nieuwe uitvinding, hoe heette het ook alweer, een bustehouder zou dat wat voor mij zijn?”

De schrijfstijl van Van Nes is beeldend en verzorgd; haar woordenschat en taalbeheersing van bovengemiddeld niveau. Alleen dat maakt De vrouw met de schelp al een genoegen, maar natuurlijk is er meer.

De auteur weet met haar omgevingsschetsen, dialogen en vertelstijl de sprong terug in de tijd te maken en is daarin zeer consistent. Die sprong terug in de tijd doet ze overigens zo raak en boeiend dat je met haar meegaat naar het verleden. Haar personages weet ze bovendien zeer fraai en zorgvuldig te schetsen; wellicht omdat zij tot haar voorouders behoren?

Kortom, De vrouw met de schelp is een zeer fraai geschreven, rijke roman. Een boek dat een groot lezerspubliek verdient.

De auteur

Julia (Juliette van Nes) is geboren in Amersfoort. Ze studeerde Frans, werd docent en schreef lesmodules. Ze verliet het onderwijs en begon te schrijven aan de geschiedenis die haar hele leven al in haar hoofd zat. Het resultaat is De vrouw met de schelp.

Uitvoering

Uitgeverij Boekengilde

ISBN: 9789464022698

Paperback, 320 pagina’s

Over Hanneke Tinor-Centi

Hanneke Tinor-Centi (1960), eigenaar van HT-C Communicatie en Marketing, literair agent, boekmarketeer en recensent.

http://ht-c-communicatie.nl/

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

2 gedachten over “De vrouw met de schelp