De weddenschap


Dieke Wielinga is het hoofdpersonage in De weddenschap. Dieke heeft in haar jeugd een gruwelijke vergissing begaan. Tijdens een weddenschap met zichzelf, waarbij ze een auto ‘leent’ en daarmee aan de haal gaat, veroorzaakt ze een ongeluk en … vlucht. Ze bouwt elders een bestaan op, trouwt, krijgt kinderen en praat nimmer meer over het ongeval.

Wanneer de onrust vat op haar krijgt, verlaat Dieke haar echtgenoot Roef en ook de relatie met haar kinderen kent een moeilijke periode. Het voorval uit haar verleden blijft haar bovendien achtervolgen en haalt haar zelfs in. Haar kinderen komen in gevaar en Dieke gaat de confrontatie met haar belager aan. Wie is deze belager en moet Dieke haar fout uit het verleden met de dood bekopen? Je leest het in De weddenschap.

“Iemand schiet achter de struiken en ik kan nog net een glimp opvangen van een groen fleecejack. Het kan niet missen, het is weer die man van het ontbijtbuffet, wat een engerd. Wat moet hij van mij?”

Met De weddenschap levert Kruijer een uitstekende thriller af. De constructie is goed en haar schrijfstijl is toegankelijk en boeiend. De personages zijn zeer fijn gekarakteriseerd en, ondanks dat ze diverse foute keuzes maakt, krijgt de lezer toch sympathie voor Dieke, maar evenzeer voor Roef.

“Hij staat snel op en pakt mijn schouders met grof geweld beet. Opeens duwt hij me met kracht richting het water. Mijn handtas smijt hij op de kant. Hij trekt aan mijn haren, sleurt me het water in en duwt mijn hoofd naar beneden.”

Kruijer weet de spanning prima op te bouwen en toe te werken naar een verrassende finale. De cursief gedrukte hoofdstukken van een mysterieuze figuur, werken bovendien spanning verhogend. Tenslotte mag niet onvermeld blijven dat deze auteur haar dialogen op zeer natuurlijke wijze weet te presenteren, waarbij ze uitstekend overschakelt op de taal van de spreker.

Kortom, De weddenschap is een fijne, onderhoudende thriller die doet verlangen naar het volgende boek van deze auteur.

De auteur

José Kruijer (1972) won met haar debuut Verzwegen de tweede prijs bij de verkiezing van Beste Nederlandse Vrouwenthriller 2017. Haar tweede boek, Manzilla mocht zich verheugen in vele, lovende recensies.

Uitvoering

Uitgeverij Godijn Publishing

ISBN: 9789493157682 , 9789493157835

Paperback, 324 pagina’s

Over Hanneke Tinor-Centi

Hanneke Tinor-Centi (1960), eigenaar van HT-C Communicatie en Marketing, literair agent, boekmarketeer en recensent.

http://ht-c-communicatie.nl/

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.