De wijven van vijf


De wijven van vijf is een –op het oog- hechte vriendengroep. Kunstenares Anouk is één van hen en ze ervaart de groep als een toevoeging aan haar leven, dat overigens verder ook meer dan in orde is. Anouk heeft een relatie met Paul en ze is succesvol in haar kunst. Kortom, Anouk heeft het allemaal. Totdat vreemde gebeurtenissen elkaar plotseling in rap tempo opvolgen. Deze gebeurtenissen doen bij Anouk de twijfel toeslaan. Ze twijfelt aan haar vrienden, haar liefde voor Paul en zelfs aan haar eigen gezonde verstand. Anouk worstelt enorm met haar twijfels. Kan ze trouw blijven aan de mensen waar ze van houdt en geloven in hun onschuld totdat het tegendeel bewezen is? Zelfs als ze overgaan tot moord? Worstelend met die vragen wordt ze gedwongen tot keuzes die ze niet wil maken.

“Ik heb nooit iemand gezien, maar ik heb regelmatig het gevoel dat ik word bespied. Ik ben hoog gevoelig en merk dit soort dingen eerder dan anderen. Ik weet het ook altijd als ik gebeld ga worden of als er iemand onverwachts langs gaat komen. Al tijden voel ik dat ik wordt gevolgd en het maakt me bang.”

Met De wijven van vijf levert Verheugen een bijzonder spannende thriller af. Haar personages zijn goed neergezet –vooral de hoog gevoelige Anouk- en de auteur geeft blijk van een groot verhalend vermogen. Bovendien weet zij de spanning goed op te bouwen. Die spanning is overigens gedurende het gehele boek aanwezig, maar kent zijn hoogtepunt in een zeer verrassende finale. Ook de emoties en angsten van haar hoofdpersonage weet zij goed over te brengen.

“Ze heeft de dader niet gezien, maar we vermoeden dat hij nog in het huis aanwezig was toen zij binnenkwam. Ze heeft óf heel veel geluk gehad, óf hij is er niet op uit om haar fysiek te raken.”

Deze sterke punten die te noemen zijn over De wijven van vijf, maken het wel extra jammer dat het manuscript kennelijk niet is geredigeerd. Qua zinsopbouw en taal- en spelfouten valt er namelijk nog het een en ander te verbeteren, met name in de eerste helft van het boek. Wanneer Verheugen bij een volgend boek (of volgende druk van een bestaand boek) wél de samenwerking zoekt met een redacteur, acht ik de kans groot dat een breder publiek haar werk zal omarmen. De potentie is er namelijk zeer zeker.

Over de auteur

Kim Verheugen (42) woont met haar zoon in Ede. Verheugen is een creatief mens, naast haar schrijfwerk houdt ze zich bezig met schilderen en beeldhouwen.

Uitvoering

Uitgeverij Brave New Books

ISBN: 9789402170474

Paperback, 214 pagina’s

Over Hanneke Tinor-Centi

Hanneke Tinor-Centi (1960), eigenaar van HT-C Communicatie en Marketing, literair agent, boekmarketeer en recensent.

http://ht-c-communicatie.nl/

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.