De witte generaal


De witte generaal is een van de eerdere thrillers in de reeks rondom de Utrechtse rechercheurs Gerard van Dongen en Frank van der Linden. Eerder las ik ‘Het rode dossier’ en ‘De blauwe sleutel’ uit deze serie en dat bewijst meteen dat in deze reeks de verhalen weliswaar draaien om een en hetzelfde rechercheurs-duo, maar dat de boeken uitstekend los van elkaar te lezen zijn.

In ‘De witte generaal’ onderzoeken Gerard van Dongen en Frank van der Linden de verdwijning respectievelijk moord op de bekende misdaadverslaggever Maarten Koopman. Al snel ontdekken zij dat de naaste medewerker van het slachtoffer, Corneel van Zoomeren, onvindbaar is. Corneel was afgereisd naar Qatar om de betrokkenheid van criminele organisaties in het prestigieuze Seaflower Invest Project te onderzoeken. Christine van der Zande, weduwe van een Nederlandse onroerendgoedmagnaat, is één van de initiatiefnemers van dit project. Maarten had de middag voor zijn verdwijning een interview met haar in haar landhuis op Landgoed Bosdael te Doorn. Het zijn dan ook de bewoners van dit landgoed op wie het onderzoek in eerste instantie gericht is, maar uit niets blijkt Christines betrokkenheid. Dan wordt Corneel van Zoomeren zwaar gewond teruggevonden. Zien Van Dongen en Van der Linden kans om dit mysterie, dan allengs groter wordt, te ontrafelen? Je leest het in ‘De witte generaal’.

Ook in dit deel van de thrillerreeks rond Van Dongen en Van der Linden, weet Van der Pol weer een ingenieus web van gebeurtenissen te presenteren zonder daarbij het overzicht te verliezen en zijn lezers in verwarring te brengen. Schijnbaar moeiteloos ‘speelt’ de auteur met de spanningsboog en bouwt hij diverse verrassende plotwendingen in waardoor je voortdurend geïntrigeerd bent over de voortgang van het verhaal.

In eerdere recensies prees ik deze auteur al om het feit dat hij, zonder zijn lezers daarbij te ‘vervelen’, ook aandacht heeft voor details die wellicht geen doorslaggevende rol hebben in het geheel, maar die wel een verrassend ruime blik bieden. Dat is ook in ‘De witte generaal’ beslist het geval. Bovendien presenteert Van der Pol dit alles in een uiterst plezierige, vloeiende schrijfstijl.

Kortom, ook ‘De witte generaal’ is een uiterst fijne, boeiende thriller.

De auteur

Ronald van der Pol (1962) is geboren in Driebergen en woont met zijn vrouw in Wijk bij Duurstede. Hij is werkzaam in de financiële sector. In 2010 verscheen zijn eerste thriller Het Groene Huis. Ronald introduceerde daarmee de Utrechtse rechercheurs Gerard van Dongen en Frank van der Linden. Het Rode Dossier is inmiddels het vierde boek in deze reeks. Zijn verhalen spelen zich veelal af in en rondom Utrecht.

Uitvoering

Uitgeverij Elikser

ISBN: 9789089546975

Paperback, 484 pagina’s

Over Hanneke van de Water

Hanneke van de Water (1960), eigenaar van HT-C Communicatie en Marketing, literair agent, boekmarketeer en recensent. http://ht-c-communicatie.nl/

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.