De zaak Tom


De Vlaams-Limburgse rechercheurs, Coppens en Vercauteren, zijn al ruim tien jaar partners. Daarnaast zijn zij ook bevriend. Een uniek en eigenzinnig duo dat zich weinig of niets aantrekt van de mening van anderen. De twee hebben evenveel overeenkomsten als er verschillen zijn. Ze zijn beiden in de veertig en single en houden van het goede leven.

Coppens is een wat ruiger type dan zijn collega Vercauteren, althans aan de buitenkant. Het spel van good cop / bad cop is het duo dan ook op het lijf geschreven. In De zaak Tom krijgen de twee een zaak op te lossen van de zwaar mishandelde Tom; een jongen met het Downsyndroom. Hij wordt voor dood achtergelaten in manege Kattenevia. Coppens en Vercauteren  moeten alles uit de kast halen om een spoor van de dader te vinden in de gesloten Limburgse gemeenschap. Lukt het ze de zaak op te lossen voor er nieuwe slachtoffers vallen?

“Tom helpt vaak in de manege, al loopt hij er meer in de weg dan wat anders, vloekt Maurice soms. Maar je kan er niet kwaad op worden, want hij heeft een aanstekelijke lach. Wanneer hij lacht lijkt hij op Stan van Ollie, met hetzelfde piekhaar.”

De zaak Tom is een fijne kennismaking met een illuster en interessant recherche koppel. Kennismaking ja, want de twee zullen terugkeren in een volgend boek. De zaak Tom is het eerste deel van een reeks rondom de twee.

Naast het onderzoek naar de mishandeling van Tom, krijgt de lezer ook aardig wat achtergronden over de twee rechercheurs gepresenteerd. Enerzijds zijn het ‘womanizers’ en gedragen ze zich niet altijd al te vrouwvriendelijk, maar aan de andere kant lezen we dan ook weer over de mantelzorgtaken van Vercauteren. Dullers legt met zijn personages duidelijk meer nadruk op originaliteit, dan op het feit dat zijn hoofdpersonen persé de sympathie van de lezer moeten winnen, hoewel Vercauteren met zijn zorgtaken, toch de nodige punten scoort.

“Vercauteren is tevreden dat hij nu toch al een beetje wijzer is geworden over de verhoudingen tussen Maurice, Dana en Tom en besluit nog even met Lulu te gaan praten. Op zijn vraag of zij op de hoogte was van eventuele spanningen tussen Tom en Dana of met Maurice, antwoordt ze bevestigend. Zoals in elke ménage à trois is er al eens een haar in de boter, bevestigt ze zeer tegen haar zin”

Tijdens de verhoren en interviews, horen Coppens en Vercauteren niets dan goeds over het slachtoffer. Zij hebben echter al snel de indruk dat geen van de ondervraagden het achterste van de tong laat zien. Dat vergt nader graafwerk van de twee die niet van loslaten weten…

Dullers heeft een plezierige schrijfstijl, waarbij hij hooguit wat meer kan variëren op het gebied van de lengte van zijn zinnen. Het Vlaamse sausje, waarmee het geheel is overgoten, is charmant. Vooral in de dialogen komt dit op aantrekkelijke wijze naar voren.

De auteur zet zijn hoofdpersonages direct stevig neer. Hij zal er wel voor moeten waken dat hij in het volgende deel van de reeks niet ofwel in herhalingen valt of de lezer een te groot manco bezorgt indien deze het eerste deel niet heeft gelezen.

De spanningsopbouw is goed. Het gaat weliswaar niet gepaard met explosieve gebeurtenissen, maar is (wellicht juist daardoor) uiterst geloofwaardig.

Kortom, een fijne misdaadroman met boeiende personages.

De auteur

Jean-Paul Dullers (64) is een Vlaming met Limburgse roots. Hij is germanist en woont in Branst, een dorp in Klein-Brabant. Dullers schreef eerder Een Vlucht Vooruit en Hondenleven!

Uitvoering

Uitgeverij Hamley Books

ISBN:  9789463967266 , 9789463967334

Paperback, 300 pagina’s

Over Hanneke Tinor-Centi

Hanneke Tinor-Centi (1960), eigenaar van HT-C Communicatie en Marketing, literair agent, boekmarketeer en recensent.

http://ht-c-communicatie.nl/

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.