De zevende toon


De zevende toon draait om de vele kunstroven door de Nazi’s tijdens de Tweede Wereldoorlog waarbij Hitler en Göring de Duitse musea alsmede hun eigen collecties verrijkten. Frey heeft zijn roman De zevende toon gebaseerd op deze historische feiten.

De zevende toon kent een tweetal hoofdpersonages. Zo is er de hebzuchtige Freek Verburg die misdadig gedrag vertoont totdat hij geconfronteerd wordt met gewetensvragen en het groeiende besef dat hij zijn kansen op verdere spirituele groei heeft verspeeld. Freek is geworden tot wie hij is doordat hij in zijn jeugd stelselmatig werd gekleineerd door zijn vader; een kringleider bij de NSB. De jonge Freek probeerde wanhopig de waardering van zijn vader te verkrijgen.

De andere hoofdrol is weggelegd voor Danny Goldstein. Een, in onzekerheid levende jongeman die wordt gedwongen onder een valse identiteit onder de radar te blijven. Danny weet, tijdens de deportatie van zijn ouders, te ontsnappen en wordt opgevoed door zijn oppas Anneke. Eenmaal volwassen wordt Danny architect en ontwikkelt een warme belangstelling voor muziek en kunst. Met behulp van zijn geliefde Mélanie ziet hij kans zijn trauma’s, waarmee hij sinds zijn jeugdjaren worstelt, te overwinnen.

“De efficiency waarmee Freek te werk ging was met sprongen vooruitgegaan. Thuisgekomen van een bezoek aan de familie Goldstein besteedde hij ruim tijd om alles wat hij gehoord had te noteren.”

Naast de verhaallijnen van deze twee hoofdpersonen is er een derde verhaallijn die niet zozeer draait om een personage, maar om ’het geheim van de zevende toon.’

Frye ziet kans om op magistrale wijze de drie verhaallijnen bijeen te laten komen in een waarlijk uiterst fraai plot. Maar dat is lang niet alles. Het verhaal is intrigerend, de opbouw is kunstig en de schrijfstijl van deze Frye is buitengewoon mooi.

“Wat heb ik gedaan? De hemel sta me bij. Wat heb ik gedaan in en met mijn leven? Ik heb niets goed kunnen doen. Ik wilde wel, maar kon het niet. Niemand kon ik gelukkig maken, ook niet mijzelf. Mijn belofte aan Goldstein heb ik verbroken. Het enige wat van hem overbleef, vertrouwde hij mij toe en ik heb het weggestopt in een gevangenis in de Volkerakstraat. De jongen die volkomen afhankelijk was van mij heb ik weggestuurd in de liefdeloze kilte.”

Een verhaal bovendien dat aanzet tot reflectie en het afwegen van nieuwe inzichten. Dat de auteur een grondige research aan het schrijven van zijn boek vooraf heeft laten gaan, leidt geen twijfel en de wijze waarop werkelijk alle details bij elkaar lijken te passen, de natuurlijke wijze waarop de auteur de omgeving ‘schildert’ en de processen die hij zijn personages laat doorlopen, maken De zevende toon tot een zeer zekere aanrader!

Over de auteur

De belangstelling van Johan Frye voor literatuur werd tijdens zijn hbs A-opleiding sterk gestimuleerd. Na diverse vervolgstudies doorliep hij een internationale carrière bij een multinational. Zijn hobby’s: muziek, schilderkunst, filosofie, economie en gastronomie, maar ook de interesse in literatuur en schrijven zijn gebleven, hetgeen blijkt uit zijn vorige boek Haven in de mist en een aantal eerdere publicaties.

Uitvoering

Uitgeverij Elikser

ISBN: 9789463651592

Paperback, 328 pagina’s

Over Hanneke Tinor-Centi

Hanneke Tinor-Centi (1960), eigenaar van HT-C Communicatie en Marketing, literair agent, boekmarketeer en recensent.

http://ht-c-communicatie.nl/

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.