De zware rugzak


De zware rugzak vertelt het verhaal van de kleine  Enid, die haar opa verloor. Tijdens een wandeling razen er heel veel verschillende emoties door haar koppie en gaat ze gebukt onder de zwaarte van haar rugzak. Zal Enids rugzak ooit weer lichter worden?

De rouwverwerking van kinderen is anders dan die van volwassene, maar niet minder intensief. Via het verhaal van Enid doorloopt dit boekje de vijf fases van rouw: ontkenning, woede, onderhandeling, verdriet en aanvaarding. Die rouw hoeft niet per definitie te gaan over het verlies van een persoon, maar kan ook gaan om een huisdier, verandering van school of omgeving. Wellicht zelfs een combinatie van dit alles. Wanneer emoties zich opstapelen in het hoofd van een kind, kan het voelen alsof het een enorm gewicht met zich meedraagt; de zogenaamde ‘rugzak’.

Iedereen heeft zo’n rugzak, gevuld met herinneringen en gebeurtenissen. Fijne en minder fijne. Wanneer het aantal negatieve ervaringen de overhand neemt, wordt de rugzak te zwaar. Wanneer dat gebeurt, helpt het om erover te praten.

“Je draagt zoveel met je mee, dat maakt wandelen moeilijk voor je. Ik ben blij dat je dit deelde met mij en erover praten wou. Laat mij dit voor je vasthouden, dan is het voor jou minder zwaar. Je bewandelt dit pad niet alleen, echt waar.”

Enid komt verschillende mensen tegen tijdens haar wandeling en de gesprekken die ze met deze mensen heeft, volgen een vast stramien. Dat is een van de sterke punten van dit boekje, aangezien dat vaste stramien, herkenbaar is voor de jonge doelgroep.

Surgey heeft met De zware rugzak een fraai, begrijpelijk en uiterst bruikbaar boekje afgeleverd dat kinderen leert begrijpen dat hun last soms wat te zwaar kan worden, maar dat ze die niet alleen behoeven te dragen. Ik zeg ‘kinderen’, maar ik vermoed dat menig volwassene het pad van Enid ook begrijpt en herkent….

Tenslotte dient vermeld te worden dat de illustraties van Larisa Ivankovic in hoge mate bijdrage aan de aantrekkelijkheid van dit boekje. De –op maat geschreven- teksten van Surgey en deze aansprekende illustratie maken De zware rugzak tot een uiterst fraai geheel.

De auteur

Sarah Surgey woont in het zuidwesten van Engeland met haar echtgenoot Mark en hun vier dochters. Ze is kleuterjuf, werkte in het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk, deed vrijwillgerswerk voor een liefdadigheidsinstelling die zich inzet voor geestelijke gezondheid van kinderen en studeert momenteel taal en taalwetenschappen met speciale interesse voor sociolinguïstiek. Nadat ze reeds voor meerdere tijdschriften schreef vond Sarah nu een nieuwe liefde: het schrijven van kinderboeken.

Uitvoering

Uitgeverij Van Driel publishing

ISBN: 9789493200234

Hardcover, 32 pagina’s

Over Hanneke Tinor-Centi

Hanneke Tinor-Centi (1960), eigenaar van HT-C Communicatie en Marketing, literair agent, boekmarketeer en recensent.

http://ht-c-communicatie.nl/

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.