Dit konijntje is koud, meneer


‘Dit konijntje is koud, meneer’ is een bundel met een variëteit aan  verhalen. Er is geen gemeenschappelijk thema, behalve wellicht dat de verhalen stuk voor stuk aan het denken zetten. Voor het overige lijkt het een willekeurige combinatie van verhalen van de hand van Van Domselaar. Dat maakt deze bundel tegelijk afwisselend en verwarrend en wellicht is het ook wel de bedoeling van de auteur om wat verwarring te zaaien bij zijn lezers. Hij pakt in elk geval onderwerpen aan die menig auteur ‘laat liggen’ omdat ze mogelijk wat ongemakkelijk zijn en dat intrigeert.

Ook qua stijl zijn de verhalen verschillend. Niet zozeer qua schrijfstijl, want daar is de hand van Van Domselaar wel in te herkennen, maar meer qua constructie. Soms zie je een plot al van verre aankomen, andere verhalen kennen een verrassend einde. Personages zijn heel divers, maar veelal wel boeiend. Soms simpelweg eigenaardig, soms aandoenlijk bijzonder.

“Ik wandel op de Nieuwendammerdijk als er een dame komt aangefietst. Ze stopt vlak voor me en vraagt op scherpe toon: Bent u Nederlander of toerist? Nederlander hoezo?, antwoord ik. Ze ziet er opvallend uit met haar gebloemde colbert, tijgerprint broek, gekleurde shawl en oranje bandana.”

Ach, wellicht is er toch een gemeenschappelijkheid te ontdekken: de verhalen ráken wel stuk voor stuk. Bovendien blijkt uit het geheel dat Van Domselaar belangstelling heeft in mensen, in hetgeen hen bindt en beweegt. Waarom zei doen wat ze doen en zeggen wat ze zeggen.

“Als ik wakker word, voelt mijn hoofd als een steen waarop een aan cafeïne verslaafde stratenmaker zijn agressie botviert. Ritmisch beukt de hamer erop los. Die man heeft lol in zijn werk, dat is wel duidelijk. Langzaam doe ik mijn ogen open. Het is al licht buiten.”

De schrijfstijl van Van Domselaar is interessant, redelijk uniek, verzorgd en aan fantasie en verhalend vermogen ontbreekt het hem zeker niet. De wijze waarop hij aan al zijn vertellingen een vleugje humor meegeeft, is plezierig. De enkele keer dat hij daar wat in doorschiet, is hem vergeven.

Kortom, ‘Dit konijntje is koud, meneer’ is een amusante en onderhoudende bundel en zeker het lezen waard.

Over de auteur

Douwe van Domselaar (1968) woont in Amsterdam, is gehuwd en heeft twee zoons. Hij studeerde Culturele Antropologie (UVA), werkte in de marketing en stapte later over naar het onderwijs. Hij was jarenlang als redacteur verbonden aan het vakblad “Maatschappij & Politiek” en leverde een bijdrage aan twee studieboeken over onderwijs. Op het gebied van fictie is dit zijn debuut.

Uitvoering

Uitgever Elikser

ISBN:  9789463653350

Paperback, 123 pagina’s

Over Hanneke Tinor-Centi

Hanneke Tinor-Centi (1960), eigenaar van HT-C Communicatie en Marketing, literair agent, boekmarketeer en recensent. http://ht-c-communicatie.nl/

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.