Dodelijke afrekening


In Dodelijke afrekening draait het verhaal om de Antwerpse bankemployee, Leo Verbaet. Nadat zijn echtgenote Francine hem bedriegt met zijn beste vriend, verhuist Leo naar Limburg waar hij bij de plaatselijke bank wordt aangesteld als directeur.

Hij richt zijn leven als alleenstaande man in met tal van dagelijkse routines. Een daarvan is zijn wekelijkse hardlooprondje. Op zekere dag treft hij het levenloze lichaam van een man in de kofferbak van zijn auto aan als hij terugkeert van het hardlopen. Leo staat in dubio: wanneer hij melding maakt bij de politie van zijn bizarre vondst, wordt hij gegarandeerd aangemerkt als belangrijke verdachte. Wanneer hij besluit te zwijgen, zal hij het lijk moeten laten verdwijnen. Zijn besluit brengt een kentering aan in Leo’s gestructureerde leven.

“Zijn bloeddruk steeg tot ongezonde hoogte. Hij sloeg de achterklep gelijk weer dicht en trok wit weg… Hij stond aan de grond vastgenageld en keek even vluchtig rond. Nergens iemand te zien. Leo spitste zijn oren. Niets te horen, enkel geluiden uit de natuur.”

Dan blijkt er echter iemand te zijn die van het hele voorval op de hoogte is. De vragen stapelen zich op. Wie is de persoon die kennelijk overal van af weet? Wat wil hij of zij en treedt Leo buiten de toegestane grenzen om zijn eigen hachje te redden? Vindt hij opnieuw geluk, wat heeft Leo in Thessaloniki te zoeken en welke problemen bezorgen de erven van de overleden Vandeplasch hem? Kortom, een thriller met tal van vragen, die u beantwoordt krijgt door het lezen van Dodelijke afrekening.

“Ook de echte eigenaars zullen dit te horen hebben gekregen en zich vragen stellen, want nu dacht men dat de munten, hun eigendom, gestolen goederen waren. Door de actie van Hodgkin steeg de waarde als een verhitte thermometer.”

Opnieuw levert Jacobs een uitstekend opgebouwde thriller af met verschillende, verrassende plotwendingen die leiden naar een evenzo verrassende finale. Jacobs hanteert een fijne, beeldende schrijfstijl en de constructie van het verhaal zit ingenieus in elkaar. De spanning is overigens continu voelbaar in het verhaal; soms aan de oppervlakte, dan weer onderhuids. Ook de kunst van het schrijven van overtuigende en geloofwaardige dialogen verstaat deze auteur.

Jacobs verstaat bovendien de kunst om zijn personages knap te karakteriseren zonder daarbij te vervallen in ellenlange beschrijvingen. De meeste lezers zullen bijvoorbeeld vrij snel sympathie opvatten voor Leo, die vanzelfsprekend de meeste aandacht krijgt op dit gebied. Zijn echtscheiding, zijn bezoeken aan zijn ouders, zijn kans op een nieuwe liefde. Het maakt op gedoseerde wijze allemaal deel uit van het verhaal en dat maakt dat we Leo goed leren kennen.

Kortom, Dodelijke afrekening is een spannende, zeer goed geconstrueerde thriller!

De auteur

Camille Jacobs’ eerste boek Wraak werd enthousiast ontvangen en kreeg lovende reacties in de pers. Dat motiveerde Jacobs tot het schrijven van zijn volgende thriller. Het zakenleven heeft hij inmiddels grotendeels achter zich gelaten om zich volledig toe te kunnen leggen op het schrijven van boeken.

Uitvoering

Uitgeverij Boekengilde

ISBN: 9789463239790

Paperback, 296 pagina’s

Over Hanneke Tinor-Centi

Hanneke Tinor-Centi (1960), eigenaar van HT-C Communicatie en Marketing, literair agent, boekmarketeer en recensent.

http://ht-c-communicatie.nl/

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.