Donderslag bij heldere hemel


In ‘Donderslag bij heldere hemel’ staan de verhalen opgetekend van vrouwen die bevielen zonder dat ze wisten dat ze zwanger waren. Ongeloof en verbazing valt deze vrouwen ten deel, maar dat het wel degelijk kan gebeuren dat de aanstaande moeder in het geheel niet in de gaten heeft dat ze zwanger is, bewijst Van Caspel met dit boek. Het boek dat zij besloot te schrijven toen het haar eigen dochter overkwam. Haar dochter was achttien jaar, groeide nauwelijks, gebruikte anticonceptie, werd ongesteld, maar toch…

In dit boek komen zestien vrouwen aan het woord die door de geboorte van hun kind verrast werden. Ze vertellen hoe het kon gebeuren dat zij niet doorhadden zwanger te zijn en hoe ze de bevalling en het ineens hebben van een kind beleefden. Ook de naasten van deze jonge moeders komen aan bod, evenals hulpverleners die met dergelijke bevallingen te maken kregen.

“Mijn dochter, mijn kleinzoon en ik zitten aan tafel als een goede vriend binnenkomt om bij ons te lunchen. ‘Weten jullie al dat het weer is gebeurd?’ vraagt hij en hij vertelt ons wat hij die ochtend in de krant heeft gelezen. Een soldate is bevallen na een onopgemerkte zwangerschap. Twee dagen voor de bevalling neemt ze nog een stormbaan en de volgende dag wordt ze overvallen door buikpijn. Haar vliezen breken en tot haar grote schrik baart ze in no time en zonder hulp een kind van maar liefst zes pond. Ik versteen bij het verhaal en het kippenvel staat op mijn armen. Mijn dochter zegt slechts: wat zielig dat ze alleen was toen het gebeurde.”

Auteur en gepensioneerd verloskundige, Michaela van Caspel-van Duijkeren, interviewde zestien vrouwen die dit overkwam en vertelt op invoelende wijze over de schok die een onverwachte zwangerschap en bevalling veroorzaakt bij alle betrokkenen.

Van Caspel hoopt met haar boek vooral te bewerkstelligen dat mensen meer begrip krijgen en niet langer veroordelend reageren over hoe onmogelijk het is dat je negen maanden lang een kind bij je kan dragen zonder dat te weten. Dat onbegrip leeft er nu nog veel teveel, zowel bij leken als professionals overigens.

Ongecontroleerde zwangerschappen, zoals de professionele term luidt, komt vaker voor dan we denken. Cijfers zijn momenteel nog niet bekend, maar daar wordt momenteel wel onderzoek naar gedaan door de FIOM (Specialist bij ongewenste zwangerschap en afstammingsvragen).

Van Caspel is beslist in haar opzet geslaagd om voor dit fenomeen meer aandacht en begrip te kweken, althans, wanneer ik mijn eigen reactie als representatief meeneem. Ze weet bovendien op inlevende en transparante wijze uit de doeken te doen wat er met de kersverse moeders en hun directe omwereld gebeurt op het moment dat zij worden verrast door de nieuwe wereldburger. Die schok is groot, heel groot.. De emoties die dit met zich meebrengt weet de auteur prima over het voetlicht te brengen.

Bent u ook zo’n criticaster? Lees dan vooral ‘Donderslag bij heldere hemel’…

Over de auteur

Michaela van Caspel-van Duijkeren is gepensioneerd verloskundige. Vanwege persoonlijke en professionele ervaringen is zij gefascineerd geraakt door onopgemerkte zwangerschappen en onverwachte bevallingen.

Uitvoering

Uitgeverij Boekengilde

ISBN: 9789090348124

Paperback, 176 pagina’s

Over Hanneke Tinor-Centi

Hanneke Tinor-Centi (1960), eigenaar van HT-C Communicatie en Marketing, literair agent, boekmarketeer en recensent. http://ht-c-communicatie.nl/

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.