Drie volle manen


Sophie Stevens is een 51-jarige gebarentaaldeskundige. Ze heeft zich vrijgemaakt uit haar eerdere huwelijk waaruit zij twee zonen heeft. Sophie is tevreden met haar leven.

Tijdens een lezing ontmoet ze Denis van Liem en raakt direct van hem onder de indruk. Niet alleen van zijn intellect, maar het voelt alsof hij de man van haar dromen is. Dat hij haar alles kan geven wat zij in haar huwelijk ontbeerde.

“Sophie was in de academische wereld heel wat erudiete mannen tegengekomen – met een van hen was ze zelfs getrouwd, een wiskundige die in de robotica was terechtgekomen – maar Van Liem overtrof hen allemaal. En hij leek haar ook veel energieker en opgewekter dan haar bijna-ex.”

Denis is hoogleraar en heeft onlangs het eerste deel van zijn geschiedenis van de Arabische astronomie gepubliceerd en is een spectaculaire historische ontdekking op het spoor, te weten  een dertiende-eeuws Arabisch manuscript waarin een heliocentrisch wereldbeeld uiteengezet wordt, eeuwen vóór Copernicus.

Sophie kan niet anders dan contact zoeken met Denis en de vonk slaat ook bij Denis over. Dat is het begin van een romance die zich veelal, met uitzondering van een enkele ontmoeting, per mail afspeelt. Denis blijkt echter getrouwd en hij wil geen affaire aangaan. Althans, zo zegt hij, maar hij geeft zeer tegenstrijdige signalen af en die voeden Sophies’ hoop.

Drie volle manen is een prachtige verhaling over een liefde tussen twee mensen die zich laven aan elkaars intellect en die diepe gevoelens voor elkaar hebben. Er staat hen echter van alles in de weg deze liefde ook daadwerkelijk te consumeren. De wijze waarop Degenaar de twee geliefden met elkaar laat corresponderen is werkelijk prachtig! Een rijk taalgebruik en een tragisch verlangen stromen tussen de woorden door.

Het hele verhaal draait om Sophie en Denis en deze personages leert de lezer dan ook grondig kennen. Langzaam bekruipt je het gevoel dat de liefde die Sophie voor Denis voelt, dieper is dan zijn gevoelens voor haar en daar komt de tragiek binnen.

“Je kwam zo mooi. Alsof ik een heldere zeepbel was en jij zo door het vlies naar binnen stapte zonder het te breken. Zo open en onverschrokken. Zo zonder schroom of twijfel. Alsof het de normaalste zaak van de wereld was, hoe onverwacht ook. Alsof je door de goden eropuit was gestuurd om me te halen.”

Vinden de twee elkaar? Of gaan hun levens elk hun weg? Je leest het in het prachtige Drie volle manen. Een roman met verregaande diepgang, waarvan nauwelijks is voor te stellen dat het een debuut is…

De auteur

Marjolein Degenaar is geboren in Rotterdam. Ze behaalde haar propedeuses biologie en psychologie aan de Rijksuniversiteit Utrecht en promoveerde in de wijsbegeerte aan de Erasmus Universiteit Rotterdam, waar ze diverse aanstellingen had. Ze heeft gepubliceerd op wetenschappelijk, journalistiek en educatief gebied. Momenteel doceert ze biologie en filosofie op het Erasmiaans Gymnasium. Degenaar heeft grote belangstelling voor kunsten en wetenschappen en houdt van de natuur. Ze heeft een poëzierubriek in het tijdschrift Amphora en laat zich voor haar gedichten inspireren door wat ze om zich heen ziet. Degenaar geeft lezingen in binnen- en buitenland en draagt gedichten voor op diverse podia, zoals de Jacobustuin en de Poetsclub in Café de Schouw.

Uitvoering

Uitgeverij Elikser

ISBN: 9789463652933

Paperback, 260 pagina’s

Over Hanneke Tinor-Centi

Hanneke Tinor-Centi (1960), eigenaar van HT-C Communicatie en Marketing, literair agent, boekmarketeer en recensent.

http://ht-c-communicatie.nl/

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.