Een en al oor 1


Een en al oor bevat feitelijk alles wat je moet weten wanneer je bent/wordt geconfronteerd met  gehoorbeperkingen en wat dat betekent voor jezelf, je naaste omgeving en in het maatschappelijk leven.

Doof, slechthorend, tinnitus of hyperacusis. Wat is dat? Hoe voelt zoiets? Hoe beleef je zoiets? Wat betekent dat voor je persoonlijke leven en in het maatschappelijk verkeer? Wat moet er gebeuren om met een gehoorbeperking volgens het VN-verdrag inzake de rechten van personen met een beperking volwaardig mee te kunnen doen in de maatschappij? Wies Groeneveld geeft antwoord op al deze vragen in haar boek Een en al oor.

De gedachte zal dan wellicht zijn: dit is geen boek voor mij, want ik hoor prima, maar dat zou een vergissing zijn. Een en al oor is zeker ook uiterst boeiend voor mensen die niet zelf met een dergelijke beperking te maken hebben. Voor hen is het leven met een gehoorbeperking onbekend terrein en dat veroorzaakt regelmatig onbegrip jegens dove en slechthorende mensen. Goedhorende mensen zijn na het lezen van dit boek beter in staat om te begrijpen wat dove en slechthorende mensen meemaken.

“Meestal ontstaat slechthorendheid geleidelijk. Daardoor merk je er zelf in het begin maar weinig van. Doordat omgevingsgeluiden geleidelijk aan zachter worden, valt het vervagen ervan niet of nauwelijks op.”

Het boek is informatief én goed geschikt als naslagwerk. Groeneveld heeft de vele informatieve gedeelten gelardeerd met ervaringen van slechthorenden en doven. Deze ervaringsdeskundigen vertellen over de gevolgen van een (beginnende) gehooraandoening en die gevolgen zijn aanzienlijker dan de goedhorenden onder ons ook maar in de verste verte vermoeden. Zo wordt telefoonverkeer moeilijk dan wel onmogelijk, het vinden van werk is gereduceerd tot vrijwel nul en een dove/slechthorende krijgt geen omgeroepen mededelingen mee in winkels, stations etc. En dat zijn nog maar enkele van de vele voorbeelden.

“Toen Francien tien jaar geleden doof werd, legde dat een grote druk op de relatie met haar partner. Ze woont inmiddels alweer vijfentwintig jaar met hem samen. Het heeft jaren geduurd voor wij daar samen beter mee om konden gaan. Het is een verarming, de spontaniteit is weg, wij moeten gesprekken plannen.”

Een en al oor bevat diverse tips om (beter) om te gaan met een gehoorbeperking en er iets beter mee te kunnen functioneren binnen onze maatschappij die nu eenmaal is ingericht op horenden. Maar ook ‘de maatschappij’ en de politiek mogen rekenen op de nodige adviezen.

De auteur van dit boek –Wies Groeneveld- is ervaringsdeskundige en dat is zeer merkbaar. Of een dergelijk boek nu geschreven is vanuit kennis of vanuit kennis én ervaring, maakt vanzelfsprekend een wezenlijk verschil.

Kortom, een interessant boek voor doven, slechthorenden, goed horenden en hen die willen ‘horen’…

Over de auteur

Wies Groeneveld (Sappemeer, 1957) is dertig jaar werkzaam geweest als bibliothecaris en onderzoeker. In 2000 rondde ze -naast haar baan en gezin- een doctoraalstudie Cultuurwetenschappen af aan de Open Universiteit. Sinds 2015 is ze zelfstandig tekstschrijver, redacteur, recensent en historisch onderzoeker.

Wies werd in haar jeugd slechthorend. Als gevolg van otosclerose, een vorm van progressief gehoorverlies, is ze nu helemaal doof. Sinds 2014 hoort ze weer dankzij een Cochleair Implantaat, zij het met de nodige beperkingen.

Uitvoering

Uitgeverij B2B Mediagroep

ISBN: 9789090317519

Paperback, 201 pagina’s

Over Hanneke Tinor-Centi

Hanneke Tinor-Centi (1960), eigenaar van HT-C Communicatie en Marketing, literair agent, boekmarketeer en recensent.

http://ht-c-communicatie.nl/

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Een gedachte over “Een en al oor

  • Cor Toonen

    Raak omschreven! Ik noem het ook wel:’de (wegwijs) bijbel in het land van doven en slechthorenden’! Wil je bij jezelf ‘inleving’ creëren naar het leven met een haperend (of zonder) gehoor dan weet je waar je het beste kunt beginnen!