Een kans op zes


Hoofdpersoon Alexandra overkomt het ergste wat een ouder kan overkomen: haar zevenjarige zoon verdwijnt tijdens een zomervakantie in Frankrijk. Er wordt nimmer meer een spoor van de jongen gevonden. Tot veertien jaar na het drama. Dan ontvangt Alexandra een brief van een onbekende die meer lijkt te weten van de verdwijning én van haar verleden. Ze gaat op onderzoek en komt in een ware nachtmerrie terecht. Zo wordt zij op een ochtend wakker in een huis aan de Middellandse Zee en ontdekt een gruwelijke waarheid. Ze zal moeten meemaken wat haar zoon veertien jaar geleden heeft doorstaan. Terzelfder tijd worden er op het strand van het Franse Hyères lichamen van zevenjarige jongetjes gevonden. Opalen liggen in een kring om hen heen.

Een kans op zes is een uiterst bizar en spannend verhaal dat diverse plotwendingen kent die de lezer niet ziet aankomen. Toch vermoed je als lezer al redelijk snel wie de dader is.

“Hijgend rukte ze zich los, zijn mes miste haar buik en verwondde haar arm. Hevig bloedend liep ze verder. De adrenaline maakte haar immuun voor de pijn.”

De manier waarop Spark verschillende personages het podium biedt is geraffineerd gedaan en maakt de hersenspinsels van die personages uit eerste hand duidelijk. Zo komen niet alleen Alexandra, maar ook journaliste Cathérine, de perverse Jacob en diens welgestelde vriend Damien, aan het woord.

Het thema van Een kans op zes is gedurfd gekozen. Kindermisbruik is tenslotte een onderwerp dat menigeen liever doodzwijgt. Dapper bovendien dat Spark het thema niet alleen belicht vanuit het perspectief van het slachtoffer, maar ook vanuit de visie van de dader.

“Ze had intussen de benedenverdieping doorlopen. Nergens zag ze een deur die leidde naar aan bezemhok of een kelder. Of naar een plaats waar het monster het jongetje kon vasthouden.”

Spark hanteert een unieke schrijfstijl waar sommige lezers wellicht even aan moeten wennen, maar die je allengs gaat waarderen. De constructie van het verhaal zit goed in elkaar en, ondanks dat het vermoeden al snel een bepaalde kant op gaat, denk je als lezer dat het wellicht tóch nog anders zit. Verbeterpunt zou wat mij betreft de geloofwaardigheid van de dialogen zijn. Daar valt nog winst te behalen.

Over de auteur

Petra Spark (1976) studeerde communicatiewetenschappen aan de KU Leuven. Ze schrijft spannende, meeslepende verhalen en debuteerde in 2017 met de thriller Artikel 13.

Uitvoering

Vrije Uitgevers

ISBN: 9789462420960

Paperback, 280 pagina’s

Over Hanneke Tinor-Centi

Hanneke Tinor-Centi (1960), eigenaar van HT-C Communicatie en Marketing, literair agent, boekmarketeer en recensent.

http://ht-c-communicatie.nl/

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.