Een onbekend leven


Hoofdpersoon in Een onbekend leven is brigadier Manon Bradshaw. In verband met haar zwangerschap en haar puberende adoptiezoon heeft Manon er bewust voor gekozen om, professioneel gezien, een stap terug te doen. Sindsdien werkt zij aan zogenaamde cold cases. Wanneer er, vlak bij het bureau waar Manon werkt, een zwaargewonde man wordt aangetroffen die alleen nog ‘Sas’ mompelt voor hij sterft, heeft de kwestie direct haar aandacht. De zaak neemt een bizarre wending wanneer blijkt dat het slachtoffer de welgestelde bankier én ex-man van haar zus, Jon-Oliver Ross, is. Wanneer vervolgens Manons’ adoptiezoon Fly wordt verdacht van de moord, zijn haar zorgen compleet.

Een onbekend leven kent een tweede verhaallijn, namelijk die van Bernadette (Birdie) en ‘Angel’, twee jonge vrouwen die klaarblijkelijk volkomen toevallig met elkaar in aanraking komen. Bernadette is de eigenaresse van Payless Food & Wine. Ze leeft een vrij teruggetrokken leven en woont alleen. Althans, totdat ze Angel voor haar winkel van straat haalt nadat die buiten bewustzijn is geraakt. De bedoeling is dat ze Angel in haar woning boven de winkel, laat bijkomen, maar Angel blijft en Angel blijkt de nodige geheimen met zich mee te dragen.

“Hoe gul ze ook was, Angel irriteerde me ook mateloos. Ze was er altijd, ze ging nooit uit. Hoe later op de avond, hoe meer ze met dubbele tong ging praten. En ik werd steeds nieuwsgieriger naar het geld, de dure toiletartikelen en het stalkerdossier dat ik nog niet goed had kunnen inkijken.”

De twee verhaallijnen lijken lange tijd totaal niets met elkaar te maken te hebben. Na geruime tijd duiken er echter telkens en heel subtiel, enkele connecties op. Knap gedaan!

Een onbekend leven is feitelijk een vervolg op ‘72 uur’, alhoewel de boeken goed los van elkaar gelezen kunnen worden. Manon Bradshaw is de verbindende factor, zij speelt in beide boeken de hoofdrol.

“Hoofdinspecteur Harper, zegt Stanton, ik wil niet dat uw zicht op dit onderzoek vertroebelt vanwege persoonlijke gevoelens van loyaliteit. U moet echt proberen onpartijdig te blijven. Als u dat niet lukt, dan zal ik deze zaak overdragen aan een team dat geen nauwe banden met Manon Bradshaw heeft.”

Steiner hanteert een vlotte en beeldende schrijfstijl en weet haar personages goed te karakteriseren. Wanneer je ook ’72 uur’ hebt gelezen krijg je overigens nóg meer inzicht in het karakter van Manon. Een boeiend personage dat worstelt met haar emoties rondom haar adoptiezoon én haar baby. Heeft ze de zaken wel goed aangepakt en heeft ze schuld aan de situatie waarin Fly terecht is gekomen? De worsteling –uit liefde- van een moeder jegens haar zoon.

Daarnaast is Een onbekend leven ook nog een fijne thriller met de nodige, uiterst spannende momenten waarin Steiner vooral goed de sfeer weet te vangen.

Over de auteur

Susie Steiner werkte twintig jaar als journalist voor The Guardian, maar is na het succes van Na 72 uur fulltime gaan schrijven. Steiner woont in Londen.

Uitvoering

Uitgeverij De Bezige Bij

ISBN: 9789403152707

Paperback, 368 pagina’s

Over Hanneke Tinor-Centi

Hanneke Tinor-Centi (1960), eigenaar van HT-C Communicatie en Marketing, literair agent, boekmarketeer en recensent. http://ht-c-communicatie.nl/

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.