Een pop voor Hannah


Een pop voor Hannah is een, op ware feiten gebaseerd, ontroerend verhaal over de onwrikbare band tussen een moeder en haar dochter en toont aan dat moederliefde zelfs een oorlog kan overwinnen.

Het verhaal speelt tijdens de Tweede Wereldoorlog. Esther komt in de gevangenis terecht omdat zij heeft geprotesteerd tegen de wijze waarop er met Joodse mensen wordt omgegaan. Esther is zelf Joods. Tijdens haar gevangenschap denkt ze voortdurend aan haar dochtertje Hannah dat bij haar oma en opa woont. Ze ziet haar dochtertje niet aangezien die niet op bezoek mag komen. Esther besluit een lappenpop te maken voor Hannah om de noodgedwongen afstand tussen moeder en dochter op die manier enigszins te overbruggen. De lappenpop komt tot stand met hulp van enkele medegevangenen en Esther noemt haar Charlotte. Ze besluit de pop naar buiten te smokkelen door haar in het vuile wasgoed te verstoppen. Vanaf dat moment verlegd het perspectief zich van Esther naar Charlotte. Pop Charlotte doet verslag van haar gevaarlijke reis waarbij overal gevaar op de loer ligt.

“Esther knikt tevreden. Ze is heel fier op de schattige lappenpop met het lieve gezichtje en ze noemt haar Charlotte. Vroeger vertelde ze verhaaltjes aan Hannah over een meisje dat Charlotte heette. Die zal Hannah zich nog wel herinneren.”

Bijzonder gegeven is dat Een pop voor Hannah het waargebeurde verhaal is van Charlotte Hamburger, de grootmoeder van auteur Peggy Poppe. Pop Charlotte is tentoongesteld in Kazerne Dossin in Mechelen. Van daaruit werd Charlotte Hamburger in 1942 op transport gezet naar het concentratiekamp Auschwitz.

“Is er nog nieuws?, vraagt oma hoopvol. Nee, niets speciaals, de mand stond gewoon buiten, bromt opa terwijl hij zijn pantoffels aantrekt. Oma sorteert het vuile wasgoed. Wat een rommel hebben ze ervan gemaakt, moppert ze. Opeens heeft ze Charlotte in haar handen. Wat is dit?”

De prachtige, sfeervolle illustraties in het boekje zijn overigens van de hand van Ann de Bode. Een pop voor Hannah is geschikt voor kinderen vanaf 10 jaar, maar zal ook menig volwassene diep ontroeren.

Kortom, een rakend kleinood! Bescheiden van omvang, groots qua inhoud.

Over de auteur

Poppe werd geboren in Deurne in 1963 en groeide op in Antwerpen. Ze werkt als

Contextueel Therapeute. Poppe is geïnteresseerd in mensen en hun levensverhalen. Ze spreekt verschillende talen en gaat graag op reis. Haar grootste hobby is lezen.

Het schrijven van gedichten en verhalen is voor haar een manier om te uiten en te delen

wat er binnen in haar leeft. In 2016 publiceerde zij de gedichtenbundel Van wit zand tot parel.

Uitvoering

Uitgeverij De Eenhoorn

ISBN: 9789462913493

Paperback, 48 pagina’s

Over Hanneke Tinor-Centi

Hanneke Tinor-Centi (1960), eigenaar van HT-C Communicatie en Marketing, literair agent, boekmarketeer en recensent.

http://ht-c-communicatie.nl/

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.