Eindelijk vleugels


Het verhaal van Lies staat centraal in Eindelijk vleugels. Lies trouwt met Gerard en ondanks het feit dat Lies niet gelukkig is in dit huwelijk, blijft ze bij haar man omdat dat nu eenmaal zo hoort.

Ze krijgt een zoon en een dochter met Gerard en het moederschap vervult haar (tijdelijk) met geluk. Toch valt het leven haar zwaar en gaat ze op zoek naar de oorzaak en oplossingen. Gerard sluit zich daarvoor af en schuift de schuld op haar.

“Edwin was twee maanden oud, toen we gelukkig bericht kregen van het RIAGG voor een intakegesprek. Huilend vertelde ik daar dat, als ik onze zoon niet had gehad, ik allang vertrokken zou zijn. Het enige wat de man achter zijn bureau zie was: Zo creëert u een flinke belasting op dat kleintje zijn schouders.”

Uiteindelijk keert Lies het huwelijk en Gerard, die zijn narcistische aard allengs meer toont, de rug toe. Ze vindt echter maar moeilijk haar draai in haar nieuwe leven en de pijn die het leven met een narcistische echtgenoot haar heeft berokkend, zit diep. Het feit dat ook haar kinderen het huis verlaten en extern hulp zoeken bij de verwerking van de traumatische ervaringen binnen het gezin, maken de weg naar eigenwaarde niet eenvoudiger voor Lies.

Met Eindelijk vleugels levert Ten Kooten een schrijnend en voor velen herkenbaar boek af. Dat het leven met een narcistische partner slopend en ziekmakend is, weten de meesten van ons in theorie wel, maar dit boek legt bloot wat dat in de praktijk betekent. Een inkijk in het leven van een vrouw die continu gekleineerd en gemanipuleerd werd en toch, na lange tijd, de kracht vindt om voor zichzelf te kiezen.

“Via internet slurpte ik alle informatie op en steeds meer viel de puzzel in elkaar. De kenmerken van narcisme leken over Gerard geschreven. Bij elk kenmerk kon ik talloze voorbeelden noemen die waren voorgekomen de afgelopen jaren.”

Ten Kooten weet alle –veelal schrijnende- gebeurtenissen goed in woorden te vatten en schept derhalve een duidelijk beeld van het leven met een narcistische partner. Haar schrijfstijl sluit naadloos aan bij het verhaal dat zij te vertellen heeft en leest derhalve als de roman die het is, maar wel een roman met een boodschap. Herkenbaar voor hen die in een dergelijke situatie zitten of hebben gezeten en een eyeopener voor al die mensen die weinig of geen begrip hebben voor het feit dat het weggaan uit een dergelijke relatie, uiterst moeilijk is. Het feit dat Ten Kooten ervoor heeft gekozen het verhaal in de eerste persoon te vertellen, verhoogt de betrokkenheid van de lezer.

Kortom, Eindelijk vleugels is niet alleen een rakende roman, maar tevens een belangrijk boek voor al die mensen die hier herkenning in vinden of kennis uit halen. 

De auteur

Lies ten Kooten schreef haar debuut Eindelijk vleugels om andere slachtoffers van narcisme een hart onder de riem te steken. Het was voor haar een missie om de kenmerken hiervan voor anderen zo herkenbaar mogelijk te omschrijven. Met dit boek, maar ook met haar lezingen en hulp wil ze lotgenoten (h)erkenning bieden en kracht geven om op het juiste moment voor zichzelf te kiezen.

Zelf zegt zij daarover: ‘Iedereen verdient geluk en voldoende eigenwaarde. Als ik daaraan een steentje kan bijdragen zal ik dat zeker niet nalaten.’

Uitvoering

Uitgever Adoremi

ISBN: 9789083002132

Paperback, 182 pagina’s

Over Hanneke Tinor-Centi

Hanneke Tinor-Centi (1960), eigenaar van HT-C Communicatie en Marketing, literair agent, boekmarketeer en recensent.

http://ht-c-communicatie.nl/

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.