En toen was het weg


En toen was het weg is gebaseerd op de eigen ervaringen van de auteur. T.W. Pijnacker stond, als docent maatschappijleer en geschiedenis, midden in de maatschappij toen hij daar, door een fikse burn-out, uit vandaan werd getrokken. De burn-out was het gevolg van verdriet en boosheid door persoonlijke omstandigheden en door beleidsveranderingen in zijn zakelijke omgeving.

In Toen was het weg heeft Pijnacker Marten Pijcko -bijnaam Spijker- centraal gesteld. Spijker groeit op in een klein dorp aan zee. Zijn jonge leven gaat niet over een geplaveid pad.

“Ik kijk naar mijn allerbeste vriend. De vriend waar ik alles voor doe. De vriend voor wie ik al meerdere keren heb gelogen. De vriend met wie ik zo ontzettend kan lachen. Deze vriend houdt mij vast, lacht mee met iedereen en kijkt mij niet aan. Waarom helpt hij mij niet?”

Pijnacker neemt zijn lezers mee in de gedachtegang van een zieke geest met een intensiteit die van elke pagina afstraalt. Het is verdrietig en spannend tegelijkertijd en Pijnacker ziet kans het hoofdpersonage zó voor het voetlicht te brengen dat je hem bijna gaat begrijpen, maar in elk geval met hem meeleeft. Ondanks alles vat je, als lezer, sympathie op voor deze beschadigde man en juist dat tegenstrijdige gevoel is bijzonder boeiend.

“Ik kijk naar mijn vrouw. Wat wordt zij snel ouder. De groeven in haar gezicht graven steeds dieper. De zwarte wallen tekenen haar ooit sprekende ogen. De verdrietige dofheid was de schoonheid er bijna uit.”

Dit boek is het debuut van T.W. Pijnacker en zo nu en dan is dat te merken aan de nog wat ongeoefende schrijfstijl van de auteur, afgewisseld met prachtige alinea’s die de potentie van deze nieuwe auteur blootleggen. Zijn verhalend vermogen is echter groot. Naast zijn vermogen een indrukwekkend verhaal te vertellen en zijn hoofdpersonage uitstekend te karakteriseren, zijn ook de diverse wendingen in het verhaal op intelligente wijze verwerkt.

Kortom, En toen was het weg is een indrukwekkend debuut waarin boosheid, verwarring, emotie en onmacht de boventoon voeren.

De auteur

T.W. Pijnacker (1972) Schreef deze deels autobiografische debuutroman ten tijde van zijn burn-out. Pijnacker: ‘Het verhaal ontsproot aan mijn brein na één van mijn therapiesessies. De woede, verdriet, machteloosheid en liefde uit mijn eigen leven vormen de rode draad in dit verhaal. De mogelijke gevolgen groeiden al schrijvend in mijn fantasie’.

Uitvoering

ISBN: 9789464063738

Paperback, 209 pagina’s

Over Hanneke Tinor-Centi

Hanneke Tinor-Centi (1960), eigenaar van HT-C Communicatie en Marketing, literair agent, boekmarketeer en recensent.

http://ht-c-communicatie.nl/

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.