Enclave


Wanneer de bevolking van Slautis, een klein Europees land, haast ongemerkt wordt meegezogen in de plannen van een vreemde mogendheid die uit is op invloed in hun land, besluit ondernemer Lado zich te mengen in de ontstane politieke situatie. Die situatie kent namelijk een neergaande spiraal. Waar eerst voorspoed heerste, kent men nu werkloosheid, problemen met de gezondheidszorg en veel onvrede onder de bevolking. Al gauw merkt hij dat er veel gelijkgestemden zijn, die vanuit hun (onderbuik)gevoel iets willen doen. Ze besluiten de handen ineen te slaan en richten een nieuwe politieke partij. Er volgt een geraffineerd spel dat grote gevolgen zal hebben op de maatschappij.

“De televisie in de kamer stond aan en het landelijk journaal van de commerciële omroep somde, zoals gebruikelijk, de onderwerpen op die zouden worden behandeld. Terwijl Lado drie flesjes Zlaty Union openmaakte, hoorden hij en de anderen dat naast het schandaal van commissaris Sandris, ook de rel rond Tirak Bidee uitgebreid zou worden behandeld.”

Degenen die met regelmaat mijn recensies lezen, weten dat ik dol ben op debuten. De reden daarvan is dat ik zonder enige verwachting aan het boek begin. Zo begon ik dus ook aan ‘Enclave’, het debuut van Peter Hamersma en er wachtte mij een verrassing. Hamersma heeft met ‘Enclave’ namelijk een zeer verdienstelijk debuut afgeleverd.

‘Enclave’ is een eigentijdse politieke thriller waarin manipulatie, onder andere via sociale media, aan de orde van de dag is. Hamersma geeft met zijn boek antwoord op de vraag: kan een (kleine) maatschappij door middel van intriges, chantage en manipulatie van media dusdanig beïnvloed worden, dat de macht in handen komt van een vreemde mogendheid?

“Hu Ping probeerde te ontspannen en stopte de gedachte weg dat er in de kamer en in het andere gebouw de top van de geheime dienst en een onderminister aanwezig waren.”

De constructie van het verhaal zit gedegen en geraffineerd in elkaar. De personages zijn prima gekarakteriseerd en de dialogen zijn knap afgestemd op de verschillende karakters. Daarbij hanteert deze kersverse auteur een pakkende en vloeiende schrijfstijl en is de spanningsopbouw goed gedoseerd. Over het plot ga ik niets verklappen, behalve dat het uitstekend is uitgewerkt.

Kortom, ‘Enclave’ is een actueel en spannend verhaal dat de lezer nog lang over na zal denken. Het is te hopen dat Hamersma inmiddels met een volgend boek bezig is, want ‘Enclave’ smaakt beslist naar meer.

De auteur

Peter Hamersma (1957) werkte ruim veertig jaar in de (internationale) verzekeringswereld op finance afdelingen. In 2019 nam hij ontslag en ging als ZZP’er verder.

Uitvoering

Uitgeverij Boekengilde

ISBN: 9789464374285

Paperback, 275 pagina’s

Over Hanneke van de Water

Hanneke van de Water (1960), eigenaar van HT-C Communicatie en Marketing, literair agent, boekmarketeer en recensent. http://ht-c-communicatie.nl/

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.