Gebroken


Met Gebroken treedt auteur Don Winslow enigszins ‘out of the box’. Niet zozeer qua genre, maar door het feit dat Gebroken een zestal afzonderlijke verhalen herbergt en Winslow normaliter thrillers schrijft die een geheel boek ‘nodig’ hebben.

Na het lezen van deze bundel moet gezegd worden: ook dit gaat de auteur prima af. Hij weet ook in de beperktere ruimte die hij zijn verhalen geeft, te boeien en de spanning goed op te bouwen. De verbindende thema’s in zijn verhalen zijn verraad, wraak, schuld en corruptie en zijn personages zijn verre van ‘lieverdjes’.

“Er klinkt een hels kabaal. Vanaf de zesde verdieping wordt er naar beneden gevuurd. Wilmer ligt op zijn buik en klimt als een slinky omhoog. Hij kan nergens anders heen. Hij schiet, kruipt verder, schiet weer.”

Zijn boeiende en vrij unieke schrijfstijl is gelijk aan die van zijn eerdere boeken en feitelijk biedt Winslow met Gebroken, zijn fans zes thrillers in één. Het is overigens knap te noemen dat de auteur zelfs in deze verhalen zijn personages nog beeldend weet neer te zetten, zonder daar ál teveel ruimte voor te gebruiken; ruimte die er niet is. De verhalen zijn in een vlot tempo geschreven en Winslow ziet kans ze allemaal te voorzien van een pakkende inleiding, boeiend middengedeelte en een –veelal- verrassend plot. Wanneer je dan ook de omgeving nog fraai kunt schetsen, dan heb je heel wat in je mars!

“Hanalei Bay is de mooiste plek waar ze ooit is geweest. Aan haar linkerhand rijzen smaragdgroene bergen op, rechts van haar strekt het gouden strand zich uit tot aan een oude pier bij een smalle rivier die vanuit de heuvels uitmondt in zee.”

Kortom, Gebroken is een aanrader en wellicht een fijne kennismaking voor wie het werk van deze auteur nog niet kent.

Over de auteur

Don Winslow (1953) werd geboren in New York en groeide op in Warwick en en South Kingston. Hij werkte als analist voor Forensic Anthropology. Zijn werk omvatte het begeleiden van getuigen in brandstichtings- en fraudeprocessen. Het bedrijf stortte een jaar later in elkaar en hij ging freelance werken. Zijn boek De dood en het leven van Bobby Z  (1997) schreef Winslow grotendeels in de forensentrein tussen San Juan Capistrano en het centrum van LA. Winslow ontving vele prijzen voor zijn boeken, waaronder in 2012 de Raymond Chandler Award. Zijn boek Savages (2010) werd in 2012 verfilmd.

Uitvoering

Uitgeverij HarperCollins

ISBN: 9789402705539 , 9789402759860

Paperback, 384 pagina’s

Over Hanneke Tinor-Centi

Hanneke Tinor-Centi (1960), eigenaar van HT-C Communicatie en Marketing, literair agent, boekmarketeer en recensent.

http://ht-c-communicatie.nl/

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.