Geen bereik


Geen bereik speelt wisselend in het heden en verleden. In 1798 brengen Kapitein Christopher Gilbert en zijn bemanning een Beothuk-stam in veiligheid door hen van Newfoundland naar Ontario te varen. Vanaf daar trekken ze te voet richting de bergen van Minnesota en vestigen zich in vier stammen.

In 2016 is Daniël Roberts, met zijn ouders en zusje, op vakantie in Minnesota wanneer hij de weg kwijtraakt en op één van de vier stammen stuit. Zij leven als jagers en boeren in een verborgen vallei en dwingen Daniël bij hen te blijven wonen zodat hij hen niet kan verraden. Daniël verafschuwt de manier waarop de stam met vrouwen omgaat en probeert samen met de dochter van de leider de Kryjura-stam te hervormen. Hij leert zich aan de strenge regels en leefwijze van de stam te houden terwijl hij zint op een manier om te ontsnappen en terug te keren naar zijn familie.

“Daniël voelde de grip van de vier mannen verslappen –waarschijnlijk omdat hij was gestopt met tegenstribbelen- en probeerde te ontsnappen. Hij rukte zich in een draaiende beweging los en klapte voor de tweede keer die dag hard tegen de grond.”

Het is meer dan verrassend om te vernemen dat we het hier hebben over een debuut. Het originele gegeven, de knappe constructie en meeslepende schrijfstijl van Van Loon, duiden feitelijk op vele schrijfkilometers. Dat wordt enigszins verhelderd wanneer blijkt dat Van Loon reeds van jong af aan verhalen schrijft onder het pseudoniem Q. Dat doet echter niets af aan mijn enthousiasme over Geen bereik. Tenslotte is het schrijven van een roman toch weer geheel iets anders dan het schrijven van verhalen.

“De groep viel stil en iedereen luisterde naar Daniël maar dat interesseerde hem niet. Jullie angst voor outlanders? Oké. Jullie vage manier van leven zonder vooruitgang? Oké. Jullie manier van met vrouwen omgaan? Niet. Oké.”

Van Loon heeft op intelligente wijze heden en verleden aaneen gesmeed en laat daar haar hoofdpersonage Daniel in rondlopen. De personages zijn bovendien goed weergegeven en Van Loon verrast haar lezers met regelmaat met een plotwending. Het kan overigens niet anders dan dat de auteur de nodige research heeft moeten plegen om het verhaal van de Beothuk-stam en het leven van weleer op geloofwaardige wijze te verwoorden.

Tenslotte mag niet onvermeld blijven dat de omgevingstekeningen uiterst fraai en beeldend zijn. Kortom, met Geen bereik heeft Van Loon een spannende avonturenroman afgeleverd met een open einde hetgeen impliceert dat er een vervolg in aantocht is.

Over de auteur

Geen bereik is de debuutroman van Quirien van Loon. Onder de schrijversnaam Q, schrijft ze al van jongs af aan verhalen. Op haar veertiende bedacht ze de eerste versie van dit boek.

Uitvoering

Uitgeverij Elikser

ISBN: 9789463652193

Paperback, 372 pagina’s

Over Hanneke Tinor-Centi

Hanneke Tinor-Centi (1960), eigenaar van HT-C Communicatie en Marketing, literair agent, boekmarketeer en recensent.

http://ht-c-communicatie.nl/

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.