Gepelde aarde


Gepelde aarde is een gevarieerde verhalenbundel. Zowel qua genre als qua schrijfstijl biedt deze bundel voor elk wat wils. Spanning, weird fiction, horror, magie, het komt allemaal voorbij in deze bundel van Dolf Wagenaar. De gezamenlijke factor is dat in elk van de verhalen de (hoofd)personages verwikkeld raken in situaties ‘die niet zouden moeten zijn’ én dat de verhalen stuk voor stuk stof tot nadenken geven. 

Deze bundel is het debuut van Wagenaar en de auteur laat hiermee direct zien dat hij behoorlijk wat in zijn mars heeft en diverse stijlen beheerst. Als inspiratie kent Wagenaar auteurs als H.P. Lovecraft, Edgar Allan Poe, Arthur Machen, Thomas Ligotti en Franz Kafka.

“En dan kraakt de trap een laatste keer. De deur gaat open en een wijsvinger met een nagel als een scalpel klemt zich om de rand.”

Wagenaar ziet kans om in de beperkte ruimte die hij zichzelf oplegt, zijn verhalen ‘rond’ te maken. Ze kennen allen een heldere opbouw en afronding en in veel gevallen zelfs een aardige plotwending op het einde. De auteur hanteert daarbij een directe, toegankelijke schrijfstijl en de dialogen zijn natuurlijk.

Het taalgebruik van Wagenaar is verzorgd en de variatie die hij aanbrengt in het geheel is plezierig. Hier en daar is er nog sprake van wat ‘ongeoefendheid’, maar dat is zeker niet storend; zeker niet voor een debuut. Het grootste talent van deze auteur is naar mijn mening het feit dat hij op knappe wijze een ‘sfeer’ weet te scheppen.

“Uit de korst borrelt soms een lijkgroene, snotachtige secretie omhoog, die op haar lichaam blijft plakken en stinkt naar in de zon gebraden madige kadavers. Deze lucht vermengt zich met die van suiker en rook en doet Johanna kokhalzen.”

Kortom, Gepelde aarde is een fijne, onderhoudende bundel en een veelbelovend debuut. Wellicht moet Wagenaar zich de volgende keer aan een hele roman wagen zodat hij meer ruimte tot zijn beschikking heeft.

Over de auteur

Dolf Wagenaar werd geboren in 1978. Gepelde aarde is zijn debuut.

Uitvoering

Uitgeverij Keytree

ISBN: 9789492719195

Paperback, 242 pagina’s

Over Hanneke Tinor-Centi

Hanneke Tinor-Centi (1960), eigenaar van HT-C Communicatie en Marketing, literair agent, boekmarketeer en recensent.

http://ht-c-communicatie.nl/

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.