Goden en Goeroes


Diversiteit is een belangrijk en actueel thema, ook in bedrijven en organisaties. In de discussie over diversiteit ‘op de werkvloer’ is het benutten van spirituele diversiteit echter nog een ondergeschoven kindje en dat is spijtig, want spirituele diversiteit kan nogal wat voordelen bieden.

Wanneer een manager kan bewerkstelligen dat zijn teamleden de spirituele inspiratie van collega’s benutten, zal hij een mentaal gezonder team krijgen dat beter presteert. Ziekteverzuim kan worden teruggedrongen, zelfreflectie wordt beter ontwikkeld, stress wordt voorkomen en de samenwerking tussen de teamleden wordt verbeterd. Om dat te bereiken hoef je werkelijk niet spiritueel te zijn, of te worden; dát toont Overbeek onomstotelijk vast. Een open mind en de wil om andere inzichten te omarmen, zijn voldoende.

“Wat kan je als manager met een grote diversiteit aan spiritualiteit en hoe begeleid je het als het niet lekker loopt? Wat is de managementstijl die leidt tot een optimale ‘spirituele balans’ in je team? Je hoeft als manager niets met spiritualiteit te hebben om het toch te kunnen benutten.”

In ‘Goden en Goeroes’ helpt Overbeek managers om spiritualiteit in een team zodanig te coachen, dat het team er beter van wordt. In ‘Goden en goeroes’ combineert Overbeek zijn uitgebreide kennis, inzicht en ervaring zonder dat het ook maar op enig moment ‘zweverig’ wordt. Daar ligt namelijk voor veel mensen de drempel die zij over moeten om dergelijke inzichten te omarmen.

Gelukkig begint die weerstand langzaam maar zeker af te nemen en zijn er tegenwoordig zelfs diverse ‘nuchtere’ neurowetenschappers die mindfulness en meditatie omarmen en beamen dat zij een positief effect op stress en  zelfperceptie hebben. Was het nog niet zo lang geleden dat er uitsluitend –enigszins verwijtend- werd gezegd dat medewerkers niet over zelfperceptie beschikken, tegenwoordig zijn er steeds meer managers die daar ook daadwerkelijk mee aan de slag willen met hun team. Met het in de praktijk brengen van dat voornemen kan Overbeek met zijn ‘Goden en Goeroes’ helpen!

“Zorg voor duidelijke normen op de werkplek, maar maak nu en dan ruimte om samen te kijken of normen inderdaad doen waarvoor ze bedoeld zijn. Met andere woorden: open de discussie.”

De ondertitel ‘Inspiratiebronnen op de werkvloer’ is goed gekozen. Daar waar ‘Goden en Goeroes’ wellicht nog dat ‘zweverige’ gevoel opwekt, toont deze ondertitel helder het tegenovergestelde aan. Overbeek biedt zijn lezers tal van tips om spiritualiteit in teams in te zetten, zonder dat zij direct spiritueel hoeven te zijn of te worden.

Kortom, een verrijkend boek, geschreven in de plezierige en toegankelijke schrijfstijl die Overbeek al eerder hanteerde. Een ware aanrader!

Over de auteur

Bert Overbeek is een zeer ervaren MD-begeleider, veranderaar en specialist in samenwerking en teamontwikkeling. Goden en Goeroes is het derde deel van het drieluik dat Bert Overbeek schreef over diversiteit. Eerder verschenen van hem Mannen en/of Vrouwen en Diversiteit, die allebei een top-10 positie behaalden bij Managementboek.

Uitvoering

Futuro Uitgevers

ISBN: 9789492939067

Paperback, 132 pagina’s

Over Hanneke Tinor-Centi

Hanneke Tinor-Centi (1960), eigenaar van HT-C Communicatie en Marketing, literair agent, boekmarketeer en recensent.

http://ht-c-communicatie.nl/

 

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.