Graf 521 1


In Graf 521 maakt de lezer opnieuw kennis met rechercheurs Laura Mandemaker en Hans Dijkma. Dit duo wordt, na in een penibele situatie te hebben verkeerd, overgeplaatst van Amsterdam naar Den Bosch. Daar worden zij direct geconfronteerd met een raadselachtige zaak. Er wordt een tweetal lijken gevonden in de vloer van de St.-Janskathedraal. Uit onderzoek blijkt dat de lichamen daar recentelijk zijn achtergelaten.

Nog tijdens het achterhalen van de identiteit van de slachtoffers wordt er een nieuw slachtoffer gevonden. Op het eerste gezicht lijkt er sprake van twee losstaande zaken, maar is dat ook zo? Er ontwikkelt zich een moeizaam onderzoek, waarbij de spanningen binnen het team niet bijdragen aan een vlotte samenwerking.

“Op trillende benen en hoog ademend van de adrenaline loopt Laura terug naar haar bureau en vertelt Hans over haar aanvaring met Harold en Bas. Woest ben ik. Ze waren er nog niet eens aan begonnen!”

Met Graf 521 heeft Franziska Weissenbacher een fijne thriller afgeleverd, waarbij de spanning zo nu en dan piekt, maar daarnaast voortdurend op de achtergrond aanwezig is. Het verhaal is boeiend en Weissenbacher hanteert bij het vertellen daarvan een vloeiende schrijfstijl en prima taalbeheersing. De constructie van het verhaal zit bovendien prima in elkaar en haar dialogen zijn nergens gekunsteld. De wijze waarop zij wisselend vanuit het perspectief van het rechercheurs duo en de dader het verhaal vertelt, is interessant gedaan. De dader krijgt overigens vrij snel in het verhaal een ‘gezicht’, maar dat doet niets af aan de spanning; die weet Weissenbacher op andere wijze te bereiken.

“Laura trekt handschoenen aan en tilt de krullen van het slachtoffer op. Uit gewoonte bevoelt ze de halsslagader naar een hartslag. Die is er niet. Ze voelt wel dat het lichaam al aardig koud is en de rigor mortis blijkt zich behoorlijk te ontwikkelen.”

Weissenbacher weet ook de omgeving goed in woorden weer te geven en bewijst daarmee alle facetten van goed schrijverschap te beheersen. Wat tenslotte aardig is te vermelden is dat de auteur op geraffineerde wijze een actueel thema in haar verhaal weet te verweven, te weten pestgedrag op school.

Kortom, Graf 521 is een psychologische thriller van niveau met een bijzonder verrassend en goed uitgewerkt plot.

Over de auteur

Franziska Weissenbacher is allround medewerkster in een frietzaak/automatiek. In haar vrije tijd schrijft ze misdaadverhalen. Ze is getrouwd, moeder van twee dochters en vier zonen en oma van een groeiend aantal kleinkinderen. Na deelname aan diverse schrijfwedstrijden en plaatsing van diverse verhalen in bundels, schreef Weissenbacher de thriller De matchmaker (2019).

Uitvoering

Uitgever LetterRijn

Paperback, 245 pagina’s

ISBN: 9789493192096 , 9789493192126

Over Hanneke Tinor-Centi

Hanneke Tinor-Centi (1960), eigenaar van HT-C Communicatie en Marketing, literair agent, boekmarketeer en recensent. http://ht-c-communicatie.nl/


Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Een gedachte over “Graf 521