Hadassa


Hadassa is de herschreven versie van het debuut van Tsafrira Levy uit 1997. Door het toevoegen van personages en plotlijnen is het goeddeels een ander boek geworden. Het vertelt het verhaal van Hadassa die opgroeit bij haar neef, door wie ze is gered na het overlijden van haar ouders. Wanneer Hadassa de leeftijd heeft bereikt waarop ze kan worden uitgehuwelijkt, zijn boodschappers van de Grote Koning op zoek naar mooie maagden, waaruit de koning zijn nieuwe koningin zal kiezen.

“Met een licht gevoel in haar hoofd liep Hadassa na haar kennismaking met de kleermaaksters, die haar maten hadden genomen, naast Hegai terug naar het maagdenverblijf.”

De knappe Hadassa is één van de uitverkozen maagden en komt met de andere uitverkorenen terecht in een maagdenverblijf waar zij gedurende een jaar door zeven eunuchen wordt opgeleid voor haar avond met de koning. Hadassa wordt gezien als dé kanshebber en dat maakt haar situatie tussen de anderen uiterst penibel. Er heerst een sfeer vol rivaliteit. Hadassa zal haar Joodse afkomst moeten verbergen en is op zoek naar bondgenoten. Nadat de koning een avond en nacht met elk van de maagden heeft doorgebracht, zal hij zijn nieuwe koningin kiezen en bepalen wat er met de andere maagden gebeurt.

“Ze veerde met een bonkend hart overeind en keek ongelovig om zich heen. Zat zij hier echt, in het centrum van de macht en in zijn hart, met zijn zegelring tot haar beschikking? Ze kneep in haar arm, voelde de pijn en zag de rode afdruk. Het was geen droom.”

Met Hadassa levert Levy een intrigerend en beklemmend verhaal af dat zich feitelijk richt op de Young Adult, maar dat de volwassen lezer ook zeker zal kunnen bekoren. Een verhaal vol intriges, achterbaksheid en dreiging waarbij werkelijk niemand te vertrouwen lijkt. Toch vindt Hadassa enkele  bondgenoten.

Levy presenteert het verhaal over Hadassa in uiterst beeldende en boeiende schrijfstijl, waarmee ze de aandacht voortdurend weet vast te houden. Hadassa, en enkele van haar naasten, zijn goed gekarakteriseerd; de vele anderen vanzelfsprekend wat oppervlakkiger. Het verhaal schetst bovendien een bijzonder interessant beeld over het leven van weleer. Tenslotte moet beslist vermeld worden dat de dialogen in Hadassa van een uitzonderlijke puurheid zijn.

Kortom, dit boek is het bijzonder relaas van de intelligente, uiterst jonge, Hadassa die weet te voorkomen dat een heel volk wordt uitgemoord.

Over de auteur

Tsafrira Levy, in Nederland ook bekend onder de naam Tsafi van Uitert-Levy, is in Israël geboren en groeide op in een kibbutz, in de tijd dat de gelijkheidsidealen hoogtij vierden. Na haar verplichte militaire dienst verliet ze de kibbutz en woonde enkele jaren in Tel-Aviv, waar ze haar Bachelor-diploma haalde in psychologie en filosofie. Om de liefde verhuisde ze naar Nederland en haalde haar Master-diploma in klinische psychologie in Groningen, de stad waar ze sinds 1976 woont. In haar eerste jaren in Nederland werkte ze, naast haar studie, als freelance journaliste voor een Israëlische krant en publiceerde korte verhalen in haar moedertaal (Hebreeuws). Ze vond werk in de Verslavingzorg en specialiseerde zich als psychoanalytische psychotherapeute, werk dat ze vele jaren poliklinisch parttime deed. Geleidelijk pakte ze de draad als schrijver weer op, nu in het Nederlands, haar tweede taal. Ze volgde een schrijfcursus voor jeugdliteratuur in Amsterdam en vanaf 1997 publiceert ze geregeld boeken in verschillende genres (jeugdliteratuur, literatuur voor volwassenen, gedichten).

Uitvoering

Uitgever Elikser

Paperback, 271 pagina’s

ISBN: 9789463653091

Over Hanneke Tinor-Centi

Hanneke Tinor-Centi (1960), eigenaar van HT-C Communicatie en Marketing, literair agent, boekmarketeer en recensent. http://ht-c-communicatie.nl/

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.