Heel even stond de trein stil


In ‘Heel even stond de trein stil’ komt een in zichzelf gekeerde, gevierde architect van nog maar vierendertig jaar, in een woud in Zuid-Duitsland terecht en moet zien te overleven. Dit brengt ongekende emoties naar boven. Zijn mistige verleden wordt ontrafeld en hij leert zijn eigen reageren te begrijpen.

“Vanuit mijn kamer kon ik op haar werkplek kijken, ik zag haar hand die zacht bewoog wanneer ze iets noteerde, haar gebogen hoofd, sierlijke nek, ze kroelde soms door haar haren of draaide een lok om haar vinger.”

Met deze derde roman levert De Wilde een gelaagde en aangrijpende liefdestragedie af over moed, schaamte, droefheid.

“Angst kan je leven kanten op sturen die je anders nooit op was gegaan, het kan je leventje op een verwrongen wijze bepalen en is altijd gericht op iets of iemand. Waar ben ik bang voor?”

Niet alleen de diepgang, die De Wilde weet te bereiken, maakt indruk maar ook de wijze waarop ze haar personages karakteriseert. Die twee tezamen maken de cirkel rond. De personages worden voor boeiende dilemma’s gesteld, waarbij De Wilde direct een aantal actuele thema’s te pakken heeft. De wijze waarop haar personages daarmee omgaan is veelzeggend en uitgekiend gepresenteerd.

Dit alles dient De Wilde op in een krachtige en rijke schrijfstijl die naadloos aansluit bij het verhaal.

“Je zou denken dat het voor westerlingen geen drempel meer hoeft te zijn om voor je geaardheid uit te komen, begin ik, maar dat blijkt lang niet voor iedereen te gelden. Zeker, er is veel verborgen maar ook veel openlijk verdriet, ouders die kinderen uit het gezin duwen en levenslang verbannen, komen overal voor, dus ook in onze westerse cultuur, vult Sigrid aan.”

Kortom, ‘Heel even stond de trein stil’ is een fraaie roman over moed, schaamte en verdriet in een moderne liefdesrelatie.

Over de auteur

Ina de Wilde is 63 jaar en woont met haar tweede grote liefde op de Veluwe. ‘Heel even stond de trein stil’ is haar derde roman. In 2019 debuteerde zij met ‘Sporen in blauw’, een filosofische thriller over vertrouwen en liefde. Een jaar later verscheen ‘Verzonken Stilte’, over buitensluiten, zwijgen, stilte en alleen zijn.

Uitvoering

Uitgeverij Elikser

ISBN: 9789463653671

Paperback, 166 pagina’s

Over Hanneke van de Water

Hanneke van de Water (1960), eigenaar van HT-C Communicatie en Marketing, literair agent, boekmarketeer en recensent. http://ht-c-communicatie.nl/

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.