Hemelsleutel


Met Hemelsleutel vertelt auteur Jacqueline Oranje enerzijds het verhaal van Ravi Koolmees en anderzijds dat van Paulo Cameron.

Ravi is, na het plotselinge overlijden van zijn vrouw, in een depressie geraakt en heeft een zelfmoordpoging ondernomen waarbij echter ook een jonge vrouw zwaargewond is geraakt.

Na zijn ziekenhuisopname komt Ravi daarvoor in de gevangenis terecht. Vanwege zijn geestelijke gesteldheid wordt hij op de afdeling bijzondere zorg geplaatst.

Een van zijn mede gedetineerde is Paulo Cameron. Paulo lijdt aan schizofrenie en hij heeft een persoonlijkheidsstoornis. Al direct heerst er een spanningsveld tussen de twee mannen. Als Paulo betrokken raakt bij een incident waarbij de transseksuele Sandy aangerand wordt, grijpt Ravi in. De situatie wordt verkeerd geinterpreteerd en beide mannen belanden in de isoleercel. Paulo geeft Ravi en Sandy daar de schuld van.

“Ravi herzag zijn visie op zijn eigen sterven binnen een paar uur tijd. Hij voelde angst en drang om te leven, terwijl hij de dood zo vaak had verzocht te komen.”

Door diverse gebeurtenissen neemt de psychose van Paulo de overhand, hetgeen hem gevaarlijk en onberekenbaar maakt. Ravi ontdekt dat hij ondanks zijn depressie en neiging tot suïcide, een hang naar het leven heeft.

“Toen zijn advocaat weg was trok Paulo zich terug in zijn cel. Hij kon niet geloven dat hij zo verraden en gebruikt was. Hij voelde zich misselijk. Hij dacht terug aan Alex, niets had hierop gewezen. Hij had oprecht gedacht dat ze een goede verstsandhouding hadden, wat had hij gemist?”

Niet alleen is Hemelsleutel een spannend boek, maar het is bovendien zeer boeiend om een –overigens bijzonder geloofwaardige- kijk in een gesloten instelling te krijgen. Die geloofwaardigheid is overigens te danken aan het feit dat de auteur in een dergelijke instelling werkt.

Deze debutant hanteert een vlotte schrijfstijl die prima past bij het verhaal en waarbij zij haar potentie tentoonspreidt. Haar dialogen zijn even geloofwaardig als de informatie over het reilen en zeilen in een kliniek en Oranje weet te veroorzaken dat er continu een subtiele spanning heerst die zo nu en dan oplaait. Bovendien brengt zij de belevingswereld van haar hoofdpersonages prima onder woorden. Dit alles maakt Hemelsleutel tot een aanrader.

Een fijne, spannende roman met diepgang tegen een bijzonder decor.

Over de auteur

Jacqueline Oranje woont in Utrecht en werkt op de intensive care in een regulier psychiatrisch ziekenhuis. Daarvoor was zij penitentiair inrichtingswerker in een vrouwengevangenis, behandelde zij schizofrene patiënten en was zij verantwoordelijk voor psychosociale intercollegiale opvang na incidenten.

Daarnaast volgt deze veelzijdige vrouw een opleiding tot visagist, schildert ze en … is oma. Eerder schreef zij een kinderboek.

Uitvoering

Uitgever Keytree

ISBN:  9789492719331

Paperback, 288 pagina’s

Over Hanneke Tinor-Centi

Hanneke Tinor-Centi (1960), eigenaar van HT-C Communicatie en Marketing, literair agent, boekmarketeer en recensent. http://ht-c-communicatie.nl/

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.