Het biechtgeheim


Pastoor Gerard Stein heeft de hoofdrol toebedeeld gekregen in Het biechtgeheim. Het boekverhaalt over de problemen die Pastoor Stein met zichzelf, zijn geloof en zijn omgeving ervaart wanneer hij in contact komt met een jonge vrouw die hij de biecht afneemt. Om boete te doen voor het feit dat zij haar voormalig werkgever aan de Duitsers heeft verraden, komt de vrouw, Johanna genaamd, werkzaamheden verrichten in de kerk. Johanna brengt  Gerard Stein in verwarring en hij verlangt naar haar. Hij is genoopt te liegen tegen zijn huishoudster en zijn kapelaan. Hij herkent zijn fouten, maar is machteloos het tij te keren.

“Het celibaat dat langzamerhand en als iets vanzelfsprekends werd opgedrongen. Sluipend vergif dat hen elke dag werd toegediend en waar zijn lichaam maar vooral zijn gevoel tegen blijft protesteren.”

Dan verdwijnt Johanna even plotseling als zij gekomen is en na de oorlog gaat Gerard naar haar op zoek. Johanna zoekt hem eveneens aangezien zij iets van hem terug wil… Bij het weerzien toont Johanna hem haar ware gezicht.

“Met wie heeft hij nu werkelijk van doen? Een gelovige zich schuldig voelende vrouw of een geraffineerde snol die volop meedoet aan de kermis die zij zelf zo hartgrondig verfoeit.”

Met Het biechtgeheim heeft Van de Wardt een meeslepende roman afgeleverd. Een roman die feitelijk uit twee delen bestaat en die, vooral in het tweede deel, diverse plotwendingen kent. Een roman over het maken van fundamentele keuzes en liefde.

De schrijfstijl van Van de Wardt is vlot en beeldend, ondanks de diverse religieuze termen. De sfeer weet de auteur overigens prachtig te treffen en zijn personages zijn raak uitgediept. De fouten die Pastoor Stein maakt, laten onverlet dat je begrip kunt opbrengen voor de man.

Over de auteur

Anthonie van de Wardt (1939) ziet kans de lezer vanaf de eerste zin mee te slepen in een verhaal met mensen van vlees en bloed. De auteur observeert scherp en gaat recht op zijn doel af.

Van zijn hand verschenen bij uitgeverij Elikser de romans: Hoog water, De laatste opdracht, De vrijwilliger, De stank van kleur, Het grote slapen en de verhalenbundel Lovers’ lane.

Uitvoering

Uitgeverij Elikser

ISBN: 9789048427468

Paperback, 163 pagina’s

Over Hanneke Tinor-Centi

Hanneke Tinor-Centi (1960), eigenaar van HT-C Communicatie en Marketing, literair agent, boekmarketeer en recensent.

http://ht-c-communicatie.nl/

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.