Het boek van hoop


Je moet wel haast onder een steen geleefd hebben om de legendarische en bekende antropoloog Jane Goodall niet te kennen. Met haar ‘Het boek van hoop’, hoopt Goodall mensen in het hart te raken en leert zij haar lezers hoopvol te leven en vertrouwen te hebben in de toekomst.

Goodall geeft ons vier redenen om hoop te houden: onze menselijke intelligentie, de veerkracht van de natuur, de kracht van jonge mensen en de ontembare menselijke geest. Een boek dat wellicht op het allerbeste moment verschijnt dat je voor mogelijk zou kunnen houden, omdat veel mensen door alles waar wij momenteel mee geconfronteerd worden (klimaatcrisis, pandemie, politieke onrust), de moed aan het verliezen zijn.

“Daarom zeg ik ‘intellect’ in plaats van ‘intelligentie’. Een intelligent dier zou zijn nest niet vernietigen, en dat doen wij al heel lang.”

Aan de hand van verhalen over haar bijzondere leven en carrière – van het overleven van de Tweede Wereldoorlog tot het naar buiten treden als natuuractivist – geeft Jane Goodall antwoord op de belangrijke vraag: hoe blijven we hoopvol? Haar boodschap: er is altijd hoop.

Jane Goodalls lange carrière als natuuronderzoeker en bioloog heeft haar de overtuiging gegeven dat er, ondanks de nijpende toestand van onze planeet, vier redenen zijn om hoop te houden dat het tij nog gekeerd kan worden. In ‘Het boek van hoop’ spreekt zij hierover met Douglas Adams, de auteur die ook vraaggesprekken met Desmond Tutu en de Dalai Lama heeft gepubliceerd.

‘Het boek van hoop’ is opgedeeld in drie delen, waarvan het middelste bestaat uit de dialogen met Adams, door hem op papier gezet. Hij schrijft met zoveel aandacht voor de omgeving, dat je als lezer het gevoel hebt er aan tafel bij te zitten. Het resultaat is een zeer persoonlijk, indringend gesprek, gelardeerd met persoonlijke foto’s uit Goodalls’ archief.

“Ik ontving onlangs een brief van een veertienjarig meisje dat in een jeugdgevangenis zat. Ze schreef:  Mijn leven was een puinhoop en ik zat aan de drugs, en toen belandde ik hier en ik haatte het. En toen ging ik naar de bibliotheek en vond een exemplaar van ‘Mijn leven met chimpansees’. Mijn moeder heeft mij nooit ergens in gesteund, maar toen ik dat boek las, dacht ik dat u mijn moeder zou kunnen zijn.”

Goodall is een vrouw waar je uitsluitend diepe bewondering voor kunt hebben. Haar scherpe inzichten, rake analyses (waarvan het voorwoord van dit boek overigens een treffend voorbeeld is), maar vooral haar daden, dwingen diep respect af. Dat veel mensen op zoek zijn naar de hoop waar Goodall zo treffend over schrijft, blijkt uit het nog altijd groeiend aantal fans, volgers en lezers van deze krachtige, prachtige vrouw. In ‘Het boek van hoop’ is overigens ook een belangrijke rol weggelegd voor co-auteur en interviewer Douglas Abrams.

Op diezelfde rake wijze heeft Goodall het in haar boek over de rol van de mensheid in bijvoorbeeld het klimaatprobleem en de bedreiging van diersoorten en natuur. Wellicht de reden waarom deze vrouw zoveel mensen aanspreekt is het feit dat ze hoor woorden nimmer belerend zijn, maar ondanks dat toch kristalhelder haar boodschap weet te verkondigen. Zij neemt haar lezers mee in een gedachtengoed, bewustwording zo je wilt, dat allengs meer voedingsbodem vindt.

Kortom, ‘Het boek van hoop’ heeft mij in elk geval weer wat meer hoopvol gestemd, maar ook geïnspireerd en mijn bewondering voor Goodall nog verder doen toenemen.

Over de auteur

Valerie Jane Morris-Goodall (Londen, 3 april 1934) is een Engelse antropologe en biologe, gespecialiseerd in ethologie en primatologie. Ze is het bekendst van haar zestigjarige studie van het sociale en familiale leven van de chimpansee, die zij bestudeerde in het Gombe Stream National Park in Tanzania. Ze is oprichtster van het Jane Goodall Institute en het jongerenprogramma Roots & Shoots.

Uitvoering

Uitgeverij HarperCollins

ISBN: 9789402762822 , 9789402708752

Hardcover, 270 pagina’s

Over Hanneke Tinor-Centi

Hanneke Tinor-Centi (1960), eigenaar van HT-C Communicatie en Marketing, literair agent, boekmarketeer en recensent. http://ht-c-communicatie.nl/

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.