Het boek van toen


Het hoofdpersonage in Het boek van toen is de 11-jarige Ella. Ella’s vader is overleden. Ze is verdrietig en mist hem enorm. Ze heeft het gevoel dat alles stilstaat. Maar dan valt haar mysterieuze onderbuurman van een krukje en schiet Ella hem te hulp. Middels deze buurman komt ze in de wereld van de muziek terecht en leert ze pianospelen. Het is haar pianolerares die haar talent onderkent en die haar stimuleert om auditie te doen aan het conservatorium. Dit zet overigens ook het ontrafelen van een familiegeheim in werking.

Het boek van toen is primair bestemd voor kinderen in de leeftijd van 13 tot 15 jaar. Een uiterst moeilijke leeftijd om een ouder te moeten missen. Ouillet schreef de eerste versie van dit verhaal reeds op haar tiende en stuurde het in naar een Franse verhalenwedstrijd, Plumes en Herbe. Ondanks dat ze feitelijk veel te jong was om mee te doen, eindigde ze toch als tweede. In een radio interview, waar ze werd bevraagd over haar verhaal en haar tweede plek, beloofde ze de uitgever er een boek van te maken. Dat werd, naar de mening van de uitgever, een te verdrietig boek.

Jaren later, inmiddels woonachtig in Nederland, pakte Ouillet het manuscript van toen weer van de plank en bewerkte het tot wat het nu is: Het boek van toen, waarmee ze het ongelijk van de toenmalige uitgever, onbetwist vaststelt, want het is een prachtig boek dat veel kinderen in de tienerleeftijd zal helpen met hun verdriet om te gaan. Vooral omdat het boek geschreven is vanuit het perspectief van Ella en de auteur kans ziet het verdriet en de emoties van de jonge hoofdpersoon, bijzonder goed weer te geven. Bovendien hanteert Ouillet een fraaie, fijne schrijfstijl die de beoogde doelgroep zeker zal aanspreken. Ella komt ook zeer natuurlijk en geloofwaardig uit de verf. De wijze waarop het meisje met het verlies van haar vader omgaat en zich terugtrekt in zichzelf, is bijzonder rakend.

Het boek van toen zal overigens niet alleen de beoogde doelgroep tot steun zijn, maar zeker ook volwassenen die -privé dan wel zakelijk- te maken hebben met kinderen in die leeftijd die te maken hebben met een verlies.

De auteur

Laetitia Ouillet (1978) woont in Utrecht en is voorzitter van Voorzitter van Energie coöperatie Windvogel, een burgerparticipatie in duurzame energie projecten.  Daarvoor was zij strategisch directeur bij Eneco. Ze woont sinds 2001 in Nederland en komt oorspronkelijk uit Frankrijk. Ouillet studeerde Economie en Applied Economics aan de Franse Université Paris Dauphine en behaalde een postgraduaat Strategic Business Analysis en haar Master in European Environmental Regulation aan de Lancaster University in Engeland. Ze volgde een postacademische specialisatie Nederlands en Europees Mededingingsrecht aan de Grotius Academie.

Uitvoering

Uitgeverij Astronaut Boeken

ISBN: 9789492744180

Paperback, 147 pagina’s

Over Hanneke Tinor-Centi

Hanneke Tinor-Centi (1960), eigenaar van HT-C Communicatie en Marketing, literair agent, boekmarketeer en recensent.

http://ht-c-communicatie.nl/

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.