Het Cicero


Dit boek speelt zich af in 1962 en verhaalt over mogelijke ontucht binnen het Cicero College. Een onverkwikkelijke situatie binnen dit ouderwetse gymnasium in een periode dat de sfeer toch al gespannen is door een richtingenstrijd tussen de generaties en de strijd om de opvolging van rector Ariëns.

Wanneer er geruchten de rondte doen dat er op het Cicero College een leraar is die te intiem omgaat met een leerling, kun je je afvragen of dit werkelijk waar is of dat het kwaadsprekerij is van de leerkrachten onderling teneinde de concurrentie in de strijd om de opvolging van Ariëns uit te schakelen.

Aan het begin van het boek passeren alle leerkrachten de revue zodat de lezer direct weet wie er op de school en binnen het verhaal rondlopen. Automatisch maak je zelf al een selectie van welke leerkracht zich mogelijk ongepast gedraagt. Bovendien maakt deze start duidelijk dat Het Cicero niet slechts één of twee hoofdpersonages kent, maar velen en daarmee onderscheidt dit verhaal zich van menig ander.

Tezelfdertijd is in de wereld de spanning voelbaar over de situatie rondom een dreigende kernoorlog rond de Russische raketten op Cuba. Deze situatie weet Engelen op intelligente wijze in het verhaal te verweven.

De schrijfstijl van Engelen is gedetailleerd en beeldend, evenals de wijze waarop hij zijn personages presenteert. Bovendien is de constructie van het verhaal interessant en boeiend. Engelen heeft zijn verhaal goed opgebouwd en zo nu en dan licht hij een tipje van de sluier op, bijvoorbeeld door een gesprek tussen leerlingen of een gedachtegang van een van hen, om vrijwel direct weer een suggestie te wekken die een andere richting op wijst.

“En altijd stond die leraar dan tussen hem en de deur. Vluchten was onmogelijk, zelfs als zijn benen niet hadden aangevoeld als was, en dan volgden de bezweringen. Dat hij niet bang hoefde te zijn, de leraar zou hem geen pijn doen. En dat het heel gewoon was, iedereen deed het, niets om je voor te schamen.”

Kortom, Het Cicero is een intrigerende roman over een duister onderwerp dat –helaas- nog altijd actueel is, maar het verhaalt ook over moed, angst en het laten prevaleren van principes ondanks mogelijke consequenties.

De auteur

Theo Engelen is historicus en emeritus hoogleraar aan de Radboud Universiteit in Nijmegen. Hij publiceerde in het verleden veertien jeugdromans. Marathon (2018) was zijn eerste roman voor volwassenen. Met Het Cicero duikt hij weer in het verleden en ontdekt dat menselijke verhoudingen zelden veranderen.

Uitvoering

Uitgeverij Menuet

ISBN: 9789491707216

Paperback, 208 pagina’s

Over Hanneke Tinor-Centi

Hanneke Tinor-Centi (1960), eigenaar van HT-C Communicatie en Marketing, literair agent, boekmarketeer en recensent.

http://ht-c-communicatie.nl/

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.