Het einde is nu 1


Het einde is nu verhaalt enerzijds over het ziekteproces (Altzheimer) van de moeder van de auteur. Anderzijds vertelt Taelman over het effect dat dit op haar zelf heeft. De aftakeling van haar moeder, trekt bij haar allerlei registers open. Op overdonderende wijze komen verdrongen herinneringen aan de zelfmoord van haar vader en de bijbehorende emoties, naar boven. Emoties die Taelman gedurende twintig jaar binnen heeft gehouden; verdrongen heeft.

Taelman vertelt op integere en openhartige wijze over de ziekte van haar moeder en over de rollercoaster aan emoties waar zij zelf in terecht komt tijdens dit proces. Over haar strijd, haar pijn, haar verwerking en oprichting.

“De dag verloopt verder zoals veel van mijn dagen. Ik hou de werkelijkheid op afstand door me op mijn werk te storten, hol van de ene vergadering naar de andere, blijf altijd glimlachen, verstop wat niet besproken kan worden, tot een collega met het hart op de juiste plaats, me helemaal van mijn stuk brengt met de meest eenvoudige vraag: Hoe gaat het met je moeder, Aniana?”

Taelman levert met Het einde is nu een aangrijpend, autobiografisch debuut af. Niet alleen het feit dat ze het heeft aangedurfd om het grote publiek deelgenoot te maken van haar pijn, verdriet en boosheid, verdient respect, maar dat ze dat ook nog eens doet in een uiterst fraaie vorm, is een stil applaus waard.

Met die vorm heb ik het dan over de fijne schrijfstijl die Taelman hanteert. Die is namelijk mooi en verzorgd. Belangrijk voor een auteur, maar een prestatie wanneer je bedenkt dat Het einde is nu een autobiografisch verhaal is, waar behoorlijk wat emoties en (zelf)confrontaties aan te pas komen. Wanneer je daarover een boek kunt afleveren als Het einde is nu, waarin het overzicht is behouden en de emoties goed tot uiting komen, maar niet over de top gaan, dan heb je iets fraais afgeleverd.

Naast dit alles zal het ongetwijfeld zo zijn dat veel mensen zich (deels) herkennen in het verhaal van Taelman en er troost uit putten. Dit boek moest er komen, niet alleen voor zichzelf, maar (vooral) ook om wellicht mensen te behoeden van zelfmoord. Het was derhalve dus verwerking en een missie tegelijkertijd.

“Ik wil het, voor mijn innerlijke rust. Sinds een aantal dagen ondervind ik aan den lijve dat het leven zoveel aangenamer aanvoelt zolang ik onderhuidse frustraties geen kans laat uit te breken.”

Gedurfd. Dat is het woord dat er bij mij bovenkomt bij het lezen én bekijken van dit boek. Natuurlijk, het delen van een dergelijk verhaal getuigt van durf, maar ook het kiezen van een cover zonder titel en zonder auteursnaam…

Kortom, Het einde is nu is een bijzonder rakend relaas over ziekte, zorgen, pijn, emoties en het (terug)vinden van de eigen kracht. Dat klinkt wellicht als zware, deprimerende kost, maar het tegendeel is waar. Het einde is nu is juist een verhaal over herwonnen kracht en levensvreugde. Dát is wat er beklijft na het lezen van dit boek.

De auteur

De Vlaamse Aniana Taelman (1974) heeft jarenlang een succesvolle carrière in HR en business development bij multinationals. Na een burn-out gaat het roer om en volgt Taelman haar hart en gaat schrijven.  Momenteel werkt Taelman aan een vervolg op Het einde is nu.

Uitvoering

Uitgeverij Express Your I

ISBN: 9789463886628 , 9789463964005

Paperback, 230 pagina’s

Over Hanneke Tinor-Centi

Hanneke Tinor-Centi (1960), eigenaar van HT-C Communicatie en Marketing, literair agent, boekmarketeer en recensent.

http://ht-c-communicatie.nl/

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Een gedachte over “Het einde is nu

 • Aniana Taelman

  Wát ben ik blij met deze recensie, Hanneke!
  Zeker omdat je mijn verhaal zo mooi omschrijft, maar des te meer omdat mijn onderliggende boodschap zo helder naar voor wordt gebracht: Geluk na zelfmoord van een geliefde. Het is mogelijk. Daarvan ben ik het levende bewijs.
  En dit debuut is pas het begin van mijn volledige verhaal. Er volgen nog (minstens) drie boeken.
  In de gitzwarte ondergrond van mijn bestaan is de kiem gevormd om er alles aan te doen om mijn leven over een andere boeg te gooien dan wat mijn ouders me hebben voorgedaan. En toch zijn zij het die me ondanks alles de weg naar de liefde wezen.
  Hartelijk dank,
  Aniana Taelman