Het geheim van Grace


Maud heeft de hoofdrol toebedeeld gekregen in Het geheim van Grace. Wanneer Maud een kaart van haar tante Josie ontvangt met de tekst: “Kom je zomervakantie bij mij doorbrengen. Ik moet je wat vertellen. Iets van levensbelang”, is zij in eerste instantie hoogst verbaasd. Ze heeft haar tante Josie jarenlang niet gezien of gesproken en nu ineens deze uitnodiging? Toch prikkelt de mysterieuze boodschap haar nieuwsgierigheid. Dat en het feit dat zij net haar relatie heeft verbroken, doet Maud besluiten naar Ierland af te reizen.

Wanneer Maud bij het witte huis van haar tante arriveert, is werkelijk niets zoals het lijkt of had moeten zijn. Maud raakt verzeild in een mysterieuze zoektocht naar haar afkomst, die haar kriskras door Ierland voert. Ze wordt daarin wisselend bijgestaan door Liam en James, twee mannen die haar weten te raken, maar totaal verschillend zijn. Zal een van hen haar hart weten te veroveren en weet Maud het geheim van haar afkomst te ontrafelen? Je leest het in Het geheim van Grace. Oh ja…. En wie is Grace?

Het verhaal wordt, in de eerste persoon, vertelt door Maud zelf die, in cursief gedrukte delen in het boek, zich zelfs rechtstreeks tot de lezer wendt. Een keuze die veroorzaakt dat  het hoofdpersonage bijzonder dicht bij de lezer komt. Sterker nog, je hebt het gevoel of Maud naast je zit en haar levensgeschiedenis aan je openbaart.

“Later ging het nog vaak door mijn hoofd kan ik je vertellen. Stel dat ik bij de voordeur was omgedraaid, voordat James open kon doen? Stel dat ik weg was gelopen, de telefoon niet meer had opgenomen. De sleutel in de voordeur van het witte huis had achtergelaten en naar het vliegveld in Cork was gereden? Elke keuze die je maakt leidt je een eenrichtingsweg in waarin je niet kunt omkeren.”

Overman hanteert een uiterst fraaie schrijfstijl, die op zich al een genoegen is en haar taalgevoel is van bovengemiddeld niveau. De spanning is bovendien in het gehele boek aanwezig. Soms onderhuids, soms overduidelijk en beklemmend. De personages zijn uitstekend gekarakteriseerd door Overman en ondanks dat piraten en de geesten van overledenen zo nu en dan een deel van het verhaal beheersen, wordt het nergens ongelooflijkwaardig.

“De rit naar Baltimore bracht godzijdank iets van het oorspronkelijke sprookjesgevoel terug. Een mager zonnetje viel over de glooiingen langs de hobbelweg die kronkelend door het landschap, dorpjes aan elkaar verbond. Muurtjes van gestapelde stenen in de weilanden splitsten de groene vlakten in onregelmatige delen. De dreigende nacht was in een hoopvolle dag veranderd. De spoken waren verdwenen.”

De auteur weet de omgeving zeer fraai te schetsen. Ik weet niet hoe het u vergaat, maar ik zie de muurtjes in het weiland staan, zoals in bovenstaande quote geschetst.

De dialogen zijn bovendien van hoog niveau en de insteek van het verhaal is boeiend en origineel. Overman weet bovendien op kundige wijze evenwicht te bewaren tussen de mysterieuze zoektocht van Maud naar haar afkomst én haar gevoelens voor Liam en James.

Kortom, spanning, subtiele romantiek en een uiterst originele insteek, maken dit boek tot een ware aanrader!

Over de auteur

Overman heeft al enkele goed ontvangen thrillers op haar naam staan, waarvan de eerste –Hoofdzaak– in 2017 het levenslicht zag. Dit boek zal het eerste deel zijn van een driedelige reeks met ex-rechercheur en specialist Postmortale zorg, Isabel Dieudonné, in de hoofdrol.

Naast boeken schrijft Overmars blogs en columns over de dood en rouw, in vakbladen en op websites. Samen met haar man runt zij Bureau MORBidee, een communicatiebureau dat de dood bespreekbaar maakt. Overman is 47 jaar oud, getrouwd met Rob, en heeft twee kinderen van 13 en 18. Zij woont met haar gezin in Hengelo.

Uitvoering

Uitgeverij De Crime Compagnie

ISBN: 9789461094483

Paperback, 300 pagina’s

Over Hanneke Tinor-Centi

Hanneke Tinor-Centi (1960), eigenaar van HT-C Communicatie en Marketing, literair agent, boekmarketeer en recensent. http://ht-c-communicatie.nl/

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.