Het is niet gebeurd


De hoofdrol in Het is niet gebeurd, wordt bekleed door Henk Verbeek. Henk is op leeftijd en verblijft in een verzorgingshuis. Hij zakt allengs verder weg in het verleden en besteedt vooral veel gedachten aan zijn broer Lucas.

Henk en Lucas hebben nooit veel op elkaar geleken. Sterker nog, ze verschilden op alle fronten van elkaar. Daar waar Henk de denker en een tobber was, daar was zijn broer Lucas een echte jongen van de straat; een jongen die eerst deed en daarna (soms) pas dacht. Ondanks het grote verschil tussen de broers zijn ze als het ware gevangenen van hetzelfde geheim en op zoek naar hun eigen weg.

“De volgende dag hoort hij, ziet hij, zegt hij weinig; Henk zit nog verpakt in de wegebbende droom. Bij de koffie ziet niemand aan tafel dat Peter naast hem zit. Hij heeft hem op zijn fietsje tweemaal geholpen en hij hoort weer zijn betoverende stem: Kom maar, pap!”

Baar hanteert een fraaie, beeldende schrijfstijl en ziet kans de twee broers op prachtige wijze over het voetlicht te brengen. Vooral de tobberige Henk, die toch zoveel potentie heeft, maar dit niet weet te benutten, raakt werkelijk. Henk wil feitelijk maar één ding: rust in zijn hoofd. Die is er echter nimmer. Hij is een piekeraar en weet dat niet te overwinnen. Zijn gedachten dwingen hem als het ware het verleden te beschouwen. Daarmee komt overigens wel een alles bepalend geheim aan de oppervlakte.

“In de winters, die hem nu eindeloos en veel kouder lijken, bleef hij het liefst in huis. Hij las zich suf, zoals Lucas zei, maar kon niet voorkomen dat hij naar buiten moest om te leren schaatsen. De speelplaats was natgespoten en omdat het al dagen keihard vroor, ontstond in een mum van tijd een mooie ijsspiegel.”

Een verrassende vertelling die wordt gekenmerkt door een haast wat sombere, maar vooral sobere sfeer hetgeen voornamelijk komt door de zwartgallige en depressieve hoofdpersoon.

Die sfeer, in combinatie met de bovengemiddelde taalbeleving van de auteur, maken Het is niet gebeurd tot een bijzonder boek dat het lezen meer dan waard is. Het verrassende plot laat ik u zelf ervaren…

Over de auteur

Ciska Baar bracht in haar kinderjaren geruime tijd door in een Japans interneringskamp. Het duurde 45 jaar voordat ze terugkeerde naar haar geboorteland Indonesië. In de jaren daarna reisde geregeld naar de verschillende eilanden, waaronder Java, Bali, Sumatra, Lombok en Sulawesi. Dit laatste schiereiland inspireerde haar tot het schrijven van Gebroken tijd. Baar studeerde L.O-tekenen, volgde een opleiding voor creatief therapeute en de middelbare beroepsopleiding Sociale Dienstverlening. Ze is werkzaam geweest als Alfabemiddelaar bij de Thuiszorg in Zwolle en woont in de bossen bij Beekbergen. Baar heeft inmiddels diverse boeken op haar naam staan.

Uitvoering

Uitgever: Elikser

ISBN: 9789463651615

Paperback, 144 pagina’s

Over Hanneke Tinor-Centi

Hanneke Tinor-Centi (1960), eigenaar van HT-C Communicatie en Marketing, literair agent, boekmarketeer en recensent.

http://ht-c-communicatie.nl/

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.