Het mes


Harry Hole is het hoofdpersonage in de gelijknamige reeks van Jo Nesbø en het gaat niet al te goed met hem. Harry is volledig terug bij af. Hij heeft de strijd tegen zijn drankverslaving verloren, Rakel heeft hem de deur gewezen en hij woont weer op zijn oude adres aan de Sofia Gatan. De politie in Oslo biedt hem weliswaar een baan aan, maar hij mag alleen nog cold cases onderzoeken. Als na meer dan tien jaar gevangenis Svein Finne, de serieverkrachter en -moordenaar, weer op vrije voeten komt, is Hole ervan overtuigd dat hij opnieuw zal toeslaan.

De vrijlating van Finne is de opmaat van een veel grotere ramp. Want wanneer Harry op enig moment ontwaakt met een enorme kater, zit hij onder het bloed en wordt hij verdacht van moord. Harry waant zich in de ergste nachtmerrie die hij zich kon voorstellen. De briljante, onnavolgbare politieagent Harry Hole is in de greep van de moordenaar die hem al zijn hele loopbaan achtervolgt.

“Katrine had haar gezicht in haar handen gelegd. Ze huilde geluidloos, maar de schokkende schouders verraadden haar. Zijn blik vond het raam. Er lagen nog steeds grijswitte eilanden en kleine continenten van sneeuw in de bruine zee die Botspark was.”

Met dit twaalfde boek in de Harry Hole reeks heeft Nesbø zichzelf waarlijk overtroffen. Wat een dijk van een thriller! Van een spanningsopbouw kan je bij Nesbø nauwelijks spreken; zijn boeken staan vrijwel van het begin tot het einde bol van de spanning. Vanzelfsprekend is er een fraaie curve waar te nemen, zodat de lezer even adem kan halen, maar zelfs op die momenten is er sprake van een onderhuidse spanning die de belofte inhoudt van een nieuwe gebeurtenis.

“Roar Bhor legde het geweer op de onderste, dikke tak en keek door het telescoopvizier. Zag het rode puntje dansen op de houten gevel voor hij het raam vond. Het was daarbinnen donker, maar de man was onderweg. De man moest gestopt worden voor hij alles kapotmaakte, hij zou komen, Roar Bohr wist het. Het was slechts een kwestie van tijd.”

Nesbø weet zijn personages uitstekend tot leven te brengen en zelfs zijn hoofdpersonage, die zijn trouwe lezers natuurlijk kennen, weet hij toch heel subtiel weer wat nieuws mee te geven. Maar ook nieuwe ‘sterren’ geeft Nesbø kleur, zoals bijvoorbeeld de Afghaan Roar Bhor die het recht wil laten zegevieren nadat zijn zus verkracht is en vervolgens zelfmoord pleegde. Dat is slechts één van de nieuwe kleurrijke personages die Nesbø met zoveel gevoel weet neer te zetten.

Alles wat deze man schrijft is geloofwaardig, van zijn dialogen tot zijn omgevingsschetsen. Je ziet het, je hoort het, je ruikt het … haast.

Over de auteur

Jo Nesbø (Oslo, 29 maart 1960) is een Noors popmuzikant bij de band Di Derre, en schrijver van misdaadverhalen en kinderboeken. Nesbø heeft economie gestudeerd aan de Norges Handelshøyskole in Bergen. In zijn jeugd speelde hij samen met zijn jongere broer Knut, betaald voetbal voor Molde FK. Problemen met zijn kruisbanden in beide knieën maakte een voortijdig einde aan een profcarrière. Nesbø ontving de Rivertonprisen, een jaarlijkse prijs voor de beste literaire thriller in Noorwegen en de Glazen Sleutel, een jaarlijkse prijs voor de beste literaire thriller in Scandinavië voor zijn boek Vleermuisman.

Uitvoering

Uitgeverij Cargo

ISBN: 9789403146003 , 9789403163802

Paperback, 528 pagina’s

Over Hanneke Tinor-Centi

Hanneke Tinor-Centi (1960), eigenaar van HT-C Communicatie en Marketing, literair agent, boekmarketeer en recensent.

http://ht-c-communicatie.nl/

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.