Het verbond tegen meedogenloos mooie jongens en andere zwartgallige verhalen


‘Het verbond tegen meedogenloos mooie jongens en andere zwartgallige verhalen’ bevat een negental verhalen en ja, ze zijn inderdaad enigszins zwartgallig, maar ook grappig. Wellicht is het zoals Stellweg zelf zegt: “Ik ben inderdaad een zwartgallig mens. Maar juist met die types kun je soms erg lachen. Zo is het ook met mijn verhalen: niet vrolijk, des te grappiger.” Na het lezen van ‘Het verbond tegen meedogenloos mooie jongens en andere zwartgallige verhalen’, ga ik graag in die stelling mee.

Het hoofdpersonage (als ‘ik-persoon of beschouwer) in de verhalen in ‘Het verbond tegen meedogenloos mooie jongens en andere zwartgallige verhalen’ heeft een intrigerende kijk op het leven en de gebeurtenissen die op zijn pad komen. Recalcitrant, beschouwend, kritisch, verontwaardigd, weinig sociaal en cynisch. Noem het zwartgallig, wel ja, waarom niet.

Toch heeft de humor beslist een voorname plek in deze bundel en juist die combinatie maakt dat je telkens nóg een verhaal leest. Tel daarbij de hoogstaande, rake schrijfstijl van Stellweg bij op en je hebt beslist een aanrader.

Stellweg hanteert bovendien een rijke woordenschat en weeft telkens opnieuw de meest fraaie, originele zinnen aaneen. Dat betekent overigens niet dat het de schijn wekt dat het de auteur uitsluitend gaat om het afleveren van een literair hoogstandje. Nee, het voelt alsof dit simpelweg door zijn aderen stroomt. De kern is het vertellen van vermakelijke –en ja, enigszins tegendraadse- verhalen die doorspekt zijn met een heerlijke, droge humor en cynisme.

Kortom, ‘Het verbond tegen meedogenloos mooie jongens en andere zwartgallige verhalen’ is een verrukkelijke bundel en beslist het lezen waard!

De auteur

Carl Stellweg woont in Rotterdam. Hij is auteur, journalist, vertaler en zijn leven lang al buitenstaander uit overtuiging. Toch kent hij veel mensen die hij aardig vindt en die zeggen dat ze hem aardig vinden. Eerder verscheen van zijn hand de roman ‘Mijn Beeldschone Aandoening’ (Compaan, 2011) en het journalistieke reisverslag ‘De Wereld van de islam in begrijpelijke taal’ (I-publish, 2014). Stellweg werkt momenteel aan een nieuwe verhalenbundel en aan een roman.

Uitvoering

Uitgeverij Boekscout

ISBN: 978-94-645-0124-7 / 9789464501247

Paperback, 150 pagina’s

Over Hanneke Tinor-Centi

Hanneke Tinor-Centi (1960), eigenaar van HT-C Communicatie en Marketing, literair agent, boekmarketeer en recensent. http://ht-c-communicatie.nl/

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.