Het verlaten huis


Het verlaten huis speelt zich af in het dorp Kraaidorp. Vroeger zouden er heksen in Kraaidorp hebben gewoond. Inmiddels lijkt het een gewoon dorp, maar … schijn bedriegt.

Quinten woont in Kraaidorp en hij beweert zich de tijd van de heksen te herinneren. Natuurlijk gelooft niemand hem; dat kan immers niet. Quinten is tenslotte nog maar een tiener. Zijn leeftijdsgenoten bespotten hem en de volwassenen dichten hem een rijke fantasie toe. Op enig moment verdwijnen Quinten en zijn vader spoorloos. De enige die zich zorgen maakt om de verdwijning van het tweetal is hun buurmeisje Meike.

Enige tijd later trekt er een gezin met vier kinderen in het huis waar Quinten en zijn vader woonden en Meike en haar zusje Elisabeth raken bevriend met de nieuwe kinderen. Wanneer het zestal in het voormalige huis verblijft en de oppas, die was ingehuurd, niet komt opdagen, amuseren ze zich prima met elkaar. Ze eten pizza, kijken een film en praten over de onderwerpen die hen bezighoudt. Althans, tot de elektriciteit plotseling uitvalt en er een aardbeving plaatsvindt. De kinderen verliezen het bewustzijn. Eenmaal weer bij kennis blijken ze opgesloten te zitten in het Verlaten huis en staat er een grote kist in het midden van de kamer…

“Op precies hetzelfde moment –alsof iemand een knop heeft aangeraakt die alle lichten doet uitvallen- is er geen lichtbron meer te zien. Overal is de elektriciteit uitgevallen, alle toestellen in de keuken zijn gestopt met brommen. De kinderen zitten beduusd in het duister.”

Met Het verlaten huis heeft Paul een adembenemend spannende thriller voor de jeugd afgeleverd. Paul hanteert ook in dit boek de vlotte, beeldende schrijfstijl die haar zo eigen is en weet de spanning continue voelbaar te houden. Tussen alle spanning door ziet Paul kans een aantal issues te verweven die tieners bezighouden en weet zij haar personages uiterst beeldend te karakteriseren.

“Tegelijkertijd horen de vrienden een krakend, angstaanjagend geluid dat hen meteen weer achteruit doet stuiven. Het klinkt als het krassen van scherpe nagels op hout. Een zwarte schaduw beweegt boven hen. Leon, sluit het luik! gilt Meike, maar het is te laat.”

Wat overigens ook een compliment behoeft is het feit dat Paul kans ziet om sfeer, taalgebruik en dialoog perfect af te stemmen op de doelgroep waar het boek primair voor is bedoeld. Zij schrijft tenslotte ook voor volwassenen en met het lezen van een boek als Het verlaten huis, kom je er pas goed achter hoe knap zij dat doet. Haar taalgevoel is overigens ook prima. Nu is dat altijd belangrijk, maar bij een boek voor de jeugdige lezer misschien nog wel des te meer.

Kortom, Het verlaten huis is een ware aanrader voor de jeugdige lezer die van de nodige spanning houdt!

Over de auteur

Sandra J. Paul is jeugd- en thrillerauteur. Van haar verscheen eerder de spannende jeugdthriller De duistere school. Het verlaten huis is het tweede deel uit de Kraaidorp-serie dat je ook als losstaand verhaal kunt lezen.

Uitvoering

Uitgeverij Hamley Books

ISBN: 9789463967099

Paperback, 280 pagina’s

Over Hanneke Tinor-Centi

Hanneke Tinor-Centi (1960), eigenaar van HT-C Communicatie en Marketing, literair agent, boekmarketeer en recensent.

http://ht-c-communicatie.nl/

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.