Het voorteken


Het voorteken begint met de vondst van het levenloze lichaam van een jonge vrouw. Dat is in november 1994 en de situatie speelt zich af in een dorpje genaamd Marbäck. Uit onderzoek blijkt dat de vrouw door een misdrijf om het leven is gekomen. Aangezien Edvard Christensson een relatie had met de vrouw en een opvliegend karakter heeft, is hij al snel in het vizier van het onderzoeksteam. Een veroordeling volgt en de rust lijkt terug te keren. Dat geldt echter niet voor Isak, de neef van Edvard. Isak vreest dat hij de kwade genen van zijn oom en opa heeft geërfd.

Tien jaar later denkt Vidar Jörgensson, die als jonge politieagent betrokken was bij het onderzoek en de arrestatie van Edvard, nog vaak terug aan de zaak. Dat deze kwestie nog altijd door zijn gedachten spookt, heeft ook te maken met het feit dat de mannen bevriend met elkaar waren. Wanneer Edvards neef Isak, wordt opgepakt in verband met een diefstal, vergroot het contact dat Vidar daardoor met Isak heeft, zijn twijfel nog verder. De plotseling verdwijning van Isak is voor hem aanleiding om een eigen onderzoek te starten.

“Vidar bekijkt het grijze stadje dat langzaam voorbijglijdt. De jongen thuis in Marback, kleine Isak met de bril en een oom die zijn vriendin gedood heeft, hoe hij plotseling begon te huilen. Een gechoqueerde maar gelaten moeder, een gefrustreerde vader.”

Carlsson heeft, middels een intelligente constructie, een intrigerend verhaal afgeleverd. Zijn karaktertekeningen, vooral die van Isak en Vidar, zijn boeiend. De mannen blijken, ondanks het leeftijdsverschil, vrij veel met elkaar gemeen te hebben. De relatie van de twee is bijzonder fraai in woorden gevat door de auteur.

Verwacht van Het voorteken geen supersnelle thriller bomvol actie, want dan kom je als lezer bedrogen uit. Wat je wél krijgt is een goed opgebouwd verhaal met interessante personages en onderlinge verbindingen. Gevoeligheden en emoties en waarlijk fraaie omgevingstekeningen.

Over de auteur

Christoffer Carlsson (1986) groeide op aan de westkust van Zweden en geldt als een van de grote thrillertalenten van deze tijd. Hij studeerde criminologie in Stockholm en ontving een Europese onderscheiding als meest beloftevolle jonge criminoloog. Carlsson debuteerde in 2013.

Uitvoering

Uitgeverij Cargo

ISBN: 9789403178004 , 9789403179308

Paperback, 422 pagina’s

Over Hanneke Tinor-Centi

Hanneke Tinor-Centi (1960), eigenaar van HT-C Communicatie en Marketing, literair agent, boekmarketeer en recensent.

http://ht-c-communicatie.nl/

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.