Huis het erf


In een prachtig verbouwd landhuis kennen alle bewoners een detail van het raadsel van verdwenen diamanten en bankbiljetten. Een van hen, Claire, wordt getroffen door Covid. Zij komt langdurig in het ziekenhuis terecht en mag geen bezoek ontvangen. Ook niet van haar zoon Pieter, die haar administratie op zijn schouders neemt. In die periode komt hij veel over zijn moeder te weten. Zaken waar hij geen weet van had …

“Op een bepaald moment, eigenlijk sinds hij zijn intrek had genomen in dit appartement, was het verder verwaterd. Zij wilde haar eigen leven weer oppakken, zonder iedere keer, zoals ze het noemde, verantwoording af te moeten leggen aan haar zoon, die altijd vroeg waarmee ze bezig was, met wie ze ging eten, en nog meer van die vragen. Als voorschot op haar erfenis zette Claire de woning voor Pieter op zijn naam. Voor haar was hiermee haar taak als opvoedster klaar, nu moest hij het zelf uitzoeken.”

Met ‘Huis het erf’ levert Oosterling een originele, eigentijdse roman af. De setting ‘huis het Erf’ en haar bewoners, maken dat het verhaal buiten geijkte paden treedt. Tóch zijn de personages herkenbaar als mensen die wij dagelijks tegenkomen. De actualiteit wordt het boek ingebracht onder meer door het feit dat een van de hoofdpersonages besmet raakt met Corona. Dat maak ‘Huis het erf’ echter beslist geen ‘coronaroman’, maar een roman over échte mensen, hun leefomgeving en omgang met elkaar.

De schrijfstijl van Oosterling is, net als in haar eerdere boeken, onderhoudend en toegankelijk. Toch is deze auteur duidelijk gegroeid sinds de verschijning van haar eerste boek. Verhaalconstructie en een zekere ‘soepelheid’ in het geheel, zijn in ‘Huis het erf’ duidelijker aanwezig. Overgangen zijn vloeiender en personages nog beter gekarakteriseerd. Bovendien weet ze de spanning op fijne, subtiele wijze het verhaal in te brengen met het mysterie rond de verdwenen diamanten. Een van de sterkste eigenschappen van deze auteur blijft overigens de wijze waarop ze de omgeving weet te schetsen met woorden. Bijzonder beeldend.

Over de auteur

Cobi Oosterling vat haar liefde voor het schrijven op tijdens een cursus Schrijfproeverij bij de Cultuurfabriek in Gorinchem. Na enkele korte en lange verhalen schrijft zij nu romans.

Haar dagelijkse leven, de mensen om haar heen en de dieren in de natuur rondom haar boerderij inspireren. Alle boeken van Oosterling zijn verkrijgbaar via de webshop van www.heelnederlandleest.nl en via cobi.oosterling@gmail.com.

Uitvoering

Uitgeverij Davey Jones

ISBN: 9789462179509 , 9789462179516

Paperback, 194 pagina’s

Over Hanneke Tinor-Centi

Hanneke Tinor-Centi (1960), eigenaar van HT-C Communicatie en Marketing, literair agent, boekmarketeer en recensent. http://ht-c-communicatie.nl/

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.