Ik ben de gek


Wien Berger staat centraal in de literaire biografie die Ik ben de gek van auteur Teus Lebon feitelijk is. Wien begeeft zich in de bijzondere wereld van onderwijs en we volgen dit personage én de ontwikkeling van het onderwijs. Ontwikkeling, verkwanseling. Oordeelt u zelf.

Voordat Wien in onderwijswereld rondwaarde heerste er een vrij wereldvreemde ivoren-torencultuur -die overigens zou aanhouden. Docenten waren echter wel goed opgeleid en beschikten over enig niveau. Na de kaalslag, destijds aangericht door minister Deetman, vindt er een kentering plaats.

Wien ontdekt al snel in zijn studententijd de extra onderwijskundige en didactische mogelijkheden van het docentenvak en verdiept zijn inhoudelijke kennis en inzichten. Het hoofdpersonage -immer een archetypische buitenstaander- werpt zich daarop en de lezer volgt hem langs zijn pogingen, overlevingsmechanisme, tegenvallers, strijd én privé-/gezinsleven.

“Wien zag vele jonge collega’s afhanken, volkomen gedesillusioneerd. Werkten ze zich voor een bijstandsinkomen uit de naad, haalden de kastanjes uit het vuur voor oudere collega’s, moesten ze zich ook nog een potje laten afserveren door lamlendige blagen, in de kou gezet door de school.”

Met Ik ben de gek heeft Lebon een bijzonder intrigerend en boeiend boek afgeleverd. Niet alleen is Wien een interessant personage, maar ook die aparte en soms zelfs bizarre wereld van het onderwijs, boeit bovenmatig. Temeer aangezien Lebon veel informatie met zijn lezers deelt; informatie die anders ongetwijfeld voor hen verborgen zou blijven. De morele boodschap die in Ik ben de gek verscholen ligt, is dan ook zeer waardevol. En de zielenroerselen van Wien, tja….die voel je.

“Toch, ondanks de nog zeer belastende perikelen tot op het laatste moment, voelde hij nu langzaamaan een ongewone bevrijding in zijn gemoed. Hij had zojuist, een paar dagen ervoor, zichzelf voor de spiegel gepost en in gezwollen taal gezegd dat zijn onderwijsleven nu uiteindelijk toch echt tot het verleden ging behoren.”

De schrijfstijl die Lebon hanteert is van hoog niveau en gedetailleerd, maar blijft toch vlot lezen. Het is niet veel auteurs gegeven daar de combinatie in te vinden; Lebon slaagt daar wel in. Wien wordt voortreffelijk gekarakteriseerd en komt stukje bij beetje tot leven in de verbeeldingswereld van de lezer, terwijl het toch ver in het boek pas helemaal duidelijk wordt wie hij werkelijk is en was. Veel lezers identificeren zich graag met een (hoofd)personage en het moet gezegd, ergens herkennen we wellicht allemaal wel een klein stukje Wien in onszelf.

Het plot is … tja… zonder teveel prijs te geven: tragisch én hilarisch.

Over de auteur

Teus Lebon is het pseudoniem van Coen Theelen (1957). Theelen studeerde Engels en Letterkunde en was docent, docentopleider, sportinstructeur, kunsthandelaar, organisator van exposities en sportwedstrijden en handelsagent.

Uitvoering

ISBN:  9789079608034

Paperback, 522 pagina’s

Over Hanneke Tinor-Centi

Hanneke Tinor-Centi (1960), eigenaar van HT-C Communicatie en Marketing, literair agent, boekmarketeer en recensent. http://ht-c-communicatie.nl/

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.