Ik wacht hier


De zeventienjarige Erin heeft de hoofdrol in Ik wacht hier. Erin is alleen met haar moeder die relatie na relatie ziet mislukken. Na een nieuwe mislukking, verhuizen moeder en dochter van Rotterdam naar een stacaravan op de Veluwe. Een hele omslag voor de jonge Erin en ze heeft er dan ook weinig fiducie in. Tot ze Alice ontmoet en direct in de ban is van de onafhankelijke, mooie Alice. Alice introduceert Erin in haar vriendengroep en de twee meisjes zijn vanaf dag één onafscheidelijk.

“Er was iets prachtigs en iets verschrikkelijks aan haar, de manier waarop ze je precies kon laten doen wat ze wilde, met een lach waardoor je nooit boos op haar kon worden, want ze bedoelde het niet verkeerd, ze plaagde je maar.”

Wanneer Erin ontdekt dat Alice erg veel contact heeft met een leraar, maakt ze zich bezorgd over haar vriendin, maar Alice wil er niet over praten. Hoe ver gaat Erin in haar beschermende rol?

Boer heeft zonder meer een goed debuut neergezet. Een verhaal over een intense vriendschap tussen twee meisjes op de grens naar volwassenheid. De schrijfstijl van Boer is toegankelijk en vlot daar waar het verhaal daarom vraagt en haast dromerig bij de beschrijvingen van de tieners tijdens lome zomerdagen aan het zwembad van een van hun vrienden. De karakteriseringen zijn bijzonder goed neergezet, waarbij uiteraard vooral Erin en Alice het podium krijgen.

“Ik verbaas mij er nog steeds over dat dit mijn verhaal is. Dat iedereen aan mij vraagt of ik erover kan vertellen. In feite is het verhaal van Alice, maar zij houdt haar lippen stijf op elkaar.”

Boer schakelt met regelmaat van het heden, waarin Erin gedetineerd is, naar het recente verleden; de tijd waarin beide meisjes nog naar school gaan en zo onafscheidelijk zijn.

Het meest bijzondere van deze roman is wellicht wel de constructie van het verhaal. Dat realiseer je je eigenlijk echter pas wanneer je het boek bijna uit hebt…

De auteur

Else Boer (1991) schrijft korte verhalen en essays. Zij publiceerde onder andere op De Optimist, Hard hoofd en in de verhalenbundel Rebel, rebel. Ze werkt als docent Nederlands in Utrecht.

Uitvoering

Uitgeverij Prometheus

ISBN: 9789044643480

Paperback, 224 pagina’s

Over Hanneke Tinor-Centi

Hanneke Tinor-Centi (1960), eigenaar van HT-C Communicatie en Marketing, literair agent, boekmarketeer en recensent.

http://ht-c-communicatie.nl/

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.