In Barbarije


In het jaar 1678 vertrekt West-Indiëvaarder Sint Joris vol goede moed met een lading Schiedamse jenever en een aantal passagiers richting Paramaribo. Ter hoogte van de Kaapverdische Eilanden wordt het schip geënterd door Algerijnse kapers en alle opvarenden worden in de boeien geslagen. Na een reis vol ontberingen komen de Hollanders in de wrede wereld van Moorse slavenhandelaren terecht.

Thomas Hees, afgezant van de Republiek in Algerije, probeert uit alle macht een vredesverdrag met de plaatselijke machthebbers te sluiten, om zo de Hollandse koopvaarders in de Middellandse Zee te vrijwaren van piraterij en de Hollandse slaven vrij te kopen. De concurrentie is echter hevig. Engelsen en Fransen schuwen geen middel om Hees dwars te zitten. Tot overmaat van ramp verschijnt er, te midden van intriges, bruut geweld en verraad, een nog grotere vijand in Algiers: de Zwarte Dood.

“Het is erger dan hij dacht. Een moment kijkt hij besluiteloos naar zijn seiner, die op het halfdek bij de vlaggenbak staat. Het heeft niet veel zin om een Engelse wimpel aan een Hollands fluitschip te hangen. Daar trapt niemand in. ‘Hijs de kleuren van de al Hulandi’, beveelt hij.”

‘In Barbarije’ is het tweede deel van een vierdelige reeks historische romans over de slavenhandel in de 17de eeuw.

De geschiedenis over witte slaven voor de kust van Noord-Afrika, is niet algemeen bekend en daardoor wellicht juist zo boeiend. Meilink hanteert een zeer beeldende schrijfstijl waardoor hij de aandacht van zijn lezers niet alleen via de intrigerende vertelling vasthoudt, maar ook door de wijze waarop hij het verhaal presenteert. Bovendien dwingt het respect af dat Meilink ongetwijfeld veel research heeft gedaan voor het schrijven van dit boek, en zijn vorige (‘Kroesvee’). Het zijn weliswaar romans, maar gebaseerd op de geschiedenis.

“El-Bat is hem gevolgd. Zijn mond is een streep en uit zijn ogen spat de razernij. In het felle zonlicht begint hij op Kokker in te slaan, slag na slag, in stof, in vlees, in bloed.”

Woordgebruik en dialogen zijn goed afgestemd op de periode waarin het verhaal zich afspeelt en de karakteriseringen van de verschillende personages, zijn zonder meer goed.

Kortom, ‘In Barbarije’ is een aanrader voor de liefhebber van historische romans.

Over de auteur

John Meilink (1961) debuteerde met Kroesvee. ‘In Barbarije’ is zijn tweede roman uit de reeks ‘Zonen van Jafeth, een vierluik over de Nederlandse slavernijgeschiedenis.

Uitvoering

Uitgeverij Ef & Ef Media

ISBN: 9789460229978 , 9789460229961

Paperback, 504 pagina’s

Over Hanneke van de Water

Hanneke van de Water (1960), eigenaar van HT-C Communicatie en Marketing, literair agent, boekmarketeer en recensent. http://ht-c-communicatie.nl/

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.