In de knel


Noor Aalberts is het hoofdpersonage in In de knel van Heleen Smit. Noor groeide op, op een boerderij in de Achterhoek maar na onmin in de familie, breekt zij met hen en gaat naar Amsterdam. Ze bouwt daar haar leven naar volle tevredenheid op. Ze heeft een boeiende job en woont samen met Ferry en ondanks dat haar relatie in zwaar weer verkeert, koestert ze haar huidige leven.

Toch keert Noor, na een noodkreet van haar grootouders, terug naar de boerderij waar ze opgroeide. Daar treft ze een ware chaos aan. Haar vader is spoorloos verdwenen, haar moeder vertoont nog vreemder gedrag dan vroeger en drinkt bovenmatig en haar broertje kan de situatie nauwelijks mannen. Al snel ontdekt Noor dat er dingen gaande zijn die het daglicht niet kunnen verdragen en raakt ze verstrikt in een situatie die ze nimmer voor mogelijk had gehouden. Wat is er allemaal aan de hand en kan Noor de situatie ten goede keren? Je leest het in In de knel.

“Ze richtte zich weer op de fysieke post en trok een boekje onder een stapel papier uit. Het had een donkerblauwe kaft met het jaartal 2019 erin gestanst. De agenda begon, net als de mappen in de mail, in maart, de pagina’s met de data daarvoor waren eruit gescheurd. Had haar vader dat gedaan?”

Smit hanteert een uiterst fijne, vlotte schrijfstijl en weet de spanning uitstekend op te bouwen. Ze vertelt het verhaal vanuit het perspectief van Noor, afgewisseld met dat van haar vader. Daarnaast weet Smit op intelligente wijze meerdere keren terug te grijpen naar het verleden waardoor de lezer begrijpt waardoor het ooit allemaal misliep.

“Natuurlijk was ze het niet, hoe stom kon hij zijn. Niet alle jonge grietjes met blond haar waren zijn dochter. Maar het overkwam hem de laatste tijd steeds vaker dat hij haar meende te herkennen. Het kwam door al dat gezeik, hij miste iemand om mee van gedachten te wisselen. Iemand die de zaken met een redelijke blik bekeek en niet meteen compleet van het padje raakte als er iets tegenzat of anders ging dan gepland.”

De constructie is goed, waarbij de auteur het verhaal verdeelt in korte hoofdstukken en ze weet haar personages goed en gefaseerd te karakteriseren, waarbij vooral Noor, met al haar twijfels, vragen en emoties, goed uit de verf komt. Haar dialogen zijn bovendien van een fijne natuurlijkheid. Dat de auteur als redacteur werkzaam is bij een agrarisch magazine maakt duidelijk waar haar gedegen kennis van het reilen en zeilen op een boerderij vandaan komt.

Kortom, In de knel is een zeer goede, eigentijdse thriller in een originele setting. Er zijn tenslotte niet veel thrillers met een Achterhoekse boerderij als decor. Het plot zullen weinig lezers zien aankomen, maar is zeker geloofwaardig.

Over de auteur

Heleen Smit (Ede, 1983) woont in Doetinchem met haar vriend en twee honden. Ze studeerde journalistiek en werkt bij een nieuwswebsite voor de food- en agribusiness. Schrijven is voor Heleen, al zo lang ze zich kan herinneren, een uitlaatklep.

Uitvoering

Uitgever De Crime Compagnie

ISBN:  9789461094742 , 9789461094759

Paperback, 280 pagina’s

Over Hanneke Tinor-Centi

Hanneke Tinor-Centi (1960), eigenaar van HT-C Communicatie en Marketing, literair agent, boekmarketeer en recensent. http://ht-c-communicatie.nl/

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.