In het atelier – Een kijkje in de keuken van een kunstenaar


Wanneer je van kunst houdt en geïnteresseerd bent in het creatieve proces dat aan de creatie voorafgaat, dan moét je dit prachtige boek eigenlijk lezen. Kunstenares Bianca Berends zet in ‘In het atelier’ 150 dagen lang de deuren van haar atelier wagenwijd open en neemt haar lezers mee in haar creatieve proces. Hetgeen dat heeft opgeleverd is het onderwerp van deze recensie: een even indrukwekkend als prachtig boek voor iedereen die ook maar iets met kunst heeft.

“Waarom een boek over dit schilderproces? Omdat ik eindelijk begrijp wat het belang ervan is en dat graag met anderen wil delen. Lang geleden zei mijn tekenleraar op de middelbare school, dat ik me voor mijn examenopdracht moest concentreren op het schilderproces en niet op het eindresultaat. Ik hoorde hem wel, maar ik begreep niet wat hij bedoelde….”

Tijdens het lezen -én bekijken(!)- van dit boek, kom je er al snel achter dat je het stereotype romantische idee van de peinzende en op inspiratie wachtende kunstenaar, als je zo’n gedachte al had, wel los kunt laten. Berends wacht niet op inspiratie, ze laat in dit boek zien dat je als kunstenaar het avontuur moet aangaan en dat door lef te hebben en door te zetten, bijzondere nieuwe creaties ontstaan. Berends legt uit hoe haar creatieve denkproces werkt en welke technieken en materialen ze gebruikt. Het is een boek vol tips, trucs en gedachtespinsels, maar bovenal vol kleurrijke beelden van een creatieve reis.

Dit alles maakt dit –ook qua omvang- indrukwekkende boek tot een juweel voor iedereen die geïnteresseerd is in kunst of zelf creëert. Die laatste doelgroep zal bovendien ook heel blij worden én geïnspireerd raken van alle tips, lijstjes en verwijzingen naar filmpjes (via QR codes), die Berends heeft opgenomen. Elke lezer zal echter verheugd meegaan op de kleurrijke trip naar Curaçao, daar waar Berends woont en werkt.

“Naast het geven van inzicht in mijn werkproces, wilde ik ook laten zien dat het de moeite waard is om uit je comfortzone te stappen. Door de vele afbeeldingen van de experimenten en van de verschillende stadia van schilderijen heb je een goed beeld kunnen krijgen van mijn procesmatige aanpak.”

De teksten en vele bijzonder fraaie afbeeldingen, die er overigens voor zorgden dat Berendsen er beslist een ‘fan’ bij heeft, zijn goed in evenwicht en door het formaat en de hardcover is ‘In het atelier’ een boek dat je eerst geboeid zal lezen en vervolgens als inkijkboek bij de hand zal houden.

Kortom, ‘In het atelier’ is een prachtig, interessant en inspirerend boek geworden van een gepassioneerde kunstenaar die niet alleen haar mooie werk ‘tentoonstelt’ in dit boek, maar ook verhaalt over haar leven, haar creatieve brein, haar passie en dilemma’s.

Over de auteur

Voor meer informatie over Bianca Berends en haar werk, ga je naar www.biancaberends.com

Uitvoering

ISBN: 9789090346748

Hardcover, 192 pagina’s

Over Hanneke Tinor-Centi

Hanneke Tinor-Centi (1960), eigenaar van HT-C Communicatie en Marketing, literair agent, boekmarketeer en recensent. http://ht-c-communicatie.nl/

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.