In zijn macht


Nadat auteur Tom Clancy kwam te overlijden, werden er diverse auteurs ingezet om de befaamde Jack Ryan-reeks voort te zetten. In zijn macht is geschreven door Marc Cameron.

Terwijl president Jack Ryan zich voorbereidt op een topontmoeting met de Chinese president Zhao is de wereld in de greep van de aanval op een olieboorinstallatie in Tsjaad en een terreuraanslag op een Amerikaans oorlogsschip. De aanslagen lijken los van elkaar te staan, tot er in Texas een automobilist wordt aangehouden die een gestolen USB-stick in zijn bezit heeft waaruit blijkt dat er wel degelijk een verband bestaat en dat bovendien een kinderpornonetwerk aan het licht brengt.

“Drie minuten later was luitenant-kolonel Forrestal klaar met eerste Bottom Line Up Front-briefing met betrekking tot de explosie en het uiteindelijk zinken van de Orion van China Global Shipping Lines. Hij deed een stap terug en wachtte op de discussie en de vragen.”

De internationale verhoudingen komen nog verder onder druk te staan wanneer een Amerikaans spionageschip uit koers raakt in de Zuid-Chinese Zee en in Chinese handen dreigt te vallen. Aan John Clark en het team van de Campus de taak om het brein achter de aanslagen te ontmaskeren, voordat het te laat is…

“Clark maakte er verder geen woorden aan vuil. Hij sprong naar voren en ramde de schroevendraaier recht omhoog door de onderkaak van de grote man en duwde hem verder richting het plafond.”

Cameron gaat voortvarend van start en de spanning loopt op. Een groot aantal complexe gebeurtenissen worden in kort tijdsbestek aan de lezer gepresenteerd. Het is dan ook zaak om geconcentreerd te blijven. Bovendien bedient Cameron zich van verschillende verhaallijnen. De schrijfstijl van Cameron is goed en in stijl met de verwachting van Clancyfans. Wat enigszins teleurstellend zal zijn voor velen is het feit dat de personages die zij al kennen uit eerdere delen van de reeks, evenals de hoofdpersoon, wat weinig aandacht krijgen. Die aandacht gaat wel uit naar nieuwe personages en die komen dan ook goed uit de verf. Cameron maakt op intelligente wijze gebruik van cliffhangers die het wegleggen van het boek lastig maken. Toch is het plot weer wat tegenvallend en niet geheel ‘in stijl’.

Ondanks het bovenstaande is In zijn macht zeker geen slecht boek en al helemaal niet voor nieuwe lezers. De fans van de reeks zullen echter wellicht wat moeten wennen. De aanpak van Cameron veroorzaakt bovendien dat In zijn macht goed als stand alone te lezen valt.

Over de auteur

Mark Cameron, de auteur van de Jericho Quinn-bestsellerreeks. Hij is afkomstig uit Texas en heeft dertig jaar bij de politie gediend, onder andere als US Marschal en Swat-officer.

Uitvoering

Uitgever: Bruna

ISBN: 9789400510739 , 9789044977660

Paperback, 552 pagina’s

Over Hanneke Tinor-Centi

Hanneke Tinor-Centi (1960), eigenaar van HT-C Communicatie en Marketing, literair agent, boekmarketeer en recensent.

http://ht-c-communicatie.nl/

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.